NavMenu

Nacrtom novog zakona povećava se prag za ulazak u PDV sistem

Izvor: Nezavisne novine Subota, 16.10.2021. 15:30
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinnes)
Nakon dugogodišnje priče, novi zakon o porezu na dodanu vrijednost u formi nacrta upućen je na javne konsultacije, koje će trajati do polovine decembra, a jedna od najznačajnijih novina je da prag za ulazak u sistem PDV-a neće biti 50.000, već 75.000 KM, a za poljoprivrednike 100.000 KM.

Ipak, jedan od osnovnih zahtjeva poslovne zajednice i privrede u BiH da se PDV plaća po realizaciji naplate nije usvojen. Takođe i zahtjev da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri na kraj mjeseca nije dobio podršku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH tako da će, ukoliko sve ostane kao u nacrtu, PDV biti plaćan kao i do sada, odnosno do 10. u mjesecu.

U UIO BiH kažu da je jedna od značajnijih novina ta da su oslobađanja od PDV-a u potpunosti usaglašena sa onima u Evropskoj uniji, a preciznije su određena oslobađanja koja se tiču uvoza robe u BiH.

- Olakšan je postupak za oslobađanje po osnovu međunarodnih ugovora te diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama - rekli su nam u petak u UIO.

Takođe, naglasili su da je jedna od značajnijih izmjena i oporezivanje nekretnina, a posebno sa stanovišta upotrebljivanih i nedovršenih nekretnina, tako da će i dalje od plaćanja PDV-a biti oslobođen promet objekata ili njihovih dijelova i zemlje na kojoj se objekti nalaze, ali samo ako je promet izvršen poslije prve upotrebe objekata ili njihovih dijelova.

- Za objekte ili njihove dijelove koji nisu upotrebljavani, oporezivanje će se vršiti za promet izvršen u roku od četiri godine od završetka izgradnje objekta ili njihovih dijelova do dana prve upotrebe - rekli su u UIO.

S obzirom na to da su strani prevoznici, za razliku od domaćih, trenutno oslobođeni plaćanja PDV-a, Nacrtom zakona o PDV-u predviđeno je da i oni plaćaju PDV i to na način da prosječna naknada koju čini prosječan iznos vrijednosti po putniku i jednom kilometru bude 0,10 KM koji se množe sa brojem putnika koji putuju i brojem kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH.


U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da su privrednicima iz Republike Srpske uputili Nacrt zakona o PDV-u te da je do 12. decembra rok za dostavljanje primjedaba na sam tekst.

- Još ranije smo predlagali da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri, da to ne bude do 10. u mjesecu i tražili smo da to bude kraj mjeseca. To bi umnogome olakšalo privredi, jer početkom mjeseca dolaze na naplatu mnoge obaveze, ali vidjećemo. Čekaćemo primjedbe sa terena, objediniti ih i onda zvanično poslati nadležnim institucijama - rekao je za Nezavisne novine Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, dodajući da je jedan od zahtjeva koji je usvojen bio i pomjeranje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 KM na viši iznos.

Kako nezvanično saznaju u Nezavisnim, novi zakon o PDV-u neće još dugo stupiti na snagu i to ne sigurno prije polovine iduće godine, a izvjesno je da će to biti i kasnije te da nije isključena mogućnost pomjeranja roka za plaćanje PDV-a, barem na 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.