NavMenu

Izgradnja luke u Virpazaru ključna za povezivanje CG sa Albanijom - Uspostavljanje jezerskog saobraćaja rasteretiće drumske granične prelaze

Izvor: eKapija Petak, 01.10.2021. 12:32
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer)
Izgradnjom Luke Virpazar kao luke otvorene za unutrašnji saobraćaj, preko zajedničkog graničnog prelaza Ckla, uspostaviće se međunarodni jezerski saobraćaj sa Albanijom, rekao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić na konferenciji pod nazivom "U susret otpornom, konkurentnom i održivom pomorskom sektoru na Zapadnom Balkanu" koja je održana u Tirani.

Podsjetio je da je inicijativa o uspostavljanju jezerskog saobraćaja i povezivanje Crne Gore i Albanije, podržana od strane Evropske unije kroz projekat ALMONIT- MTC, predviđa izgradnju više pristaništa na obalnom području Skadarskog jezera u Republici Albaniji i izgradnju luke Virpazar u Crnoj Gori.

- U prilog tome ide činjenica da je u junu 2018. godine u Skadru potpisan Sporazum izmedju Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije, o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Crna Gora) - Zogaj (Republikа Albanija), za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj - rekao je Bojanić.

U saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija navedeno je da će zajednički granični prelaz biti izgrađen na teritoriji Crne Gore, u mjestu zvanom Ckla, na putnom pravcu Bar - Ostros - Široka - Skadar. Uspostavljanje i porast prevoza putnika u jezerskom vodnom saobraćaju u značajnoj mjeri će rasteretiti i jedini zajednički granični prelaz na ovom području, ZGP Sukobin isključivo namijenjen drumskom saobraćaju.

- Ovi i slični projekti imaju za cilj upravo bolju povezanost država Zapadnog Balkana, rasterećenje graničnih prelaza i omogućavanje bržeg i sigurnijeg protoka robe i putnika u cijelom regionu - objašnjeno je.

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa detaljima Akcionog plana za vodni i multi modalni transport, koji je prezentovan u julu na sastanku u Sloveniji i ministar Bojanić je iskoristio priliku da ponovi stav i čvrsto opredeljenje i podršku njegovoj implementaciji.

- Zadatak svih nas je da zajedno stremimo stvaranju snažnog multimodalnog, održivog i "zelenog" saobraćajnog sistema u zemljama zapadnog Balkana - rekao je Bojanić.

Napredak u pomorskom saobraćaju

Bojanić je na konferenciji istakao i da je Crna Gora postigla značajan napredak u pomorskom sektoru, prvenstveno zahvaljujući EU fondovima.

Na Ministarskoj sesiji na temu "Kapija za povezivanje Zapadnog Balkana, budući koraci i izazovi" Bojanić se osvrnuo na napore koje Crna Gora ulaže u sektor pomorskog saobraćaja i ponovio da je zadatak crnogorske administracije da uz intenzivnu bilateralnu saradnju sa susjedima, zajedničkim naporima postigne zacrtane ciljeve i doprinese napretku regiona u cjelini.

- Implementacija novih "održivih i pametnih" rješenja predstavlja poseban izazov za Crnu Goru - istakao je Bojanić.

Dodao je da se napredak posebno ogleda iz oblasti pomorske sigurnosti i zaštite mora od zagađenja, gdje je nabavljena vrijedna oprema za nadzor mora i zaštitu mora od zagađenja.

- Projektom je bio obuhvaćen i najvrjedniji crnogorski resurs u pomorstvu, a to je ljudski potencijal, na način što su zaposleni u pomorskoj administraciji išli na mnoge obuke u zemlju i u EU. Zahvaljujući ovoj opremi i naporima pomorske administracije Crna Gora je uspjela da se učlani u mnoge sisteme EU koji se tiču sigurnosti na moru i zaštite mora od zagađenja - rekao je Bojanić.

Treba napomenuti, naveo je ministar, da je zahvaljujući ovoj vrijednoj i savremenoj opremi koja se koristi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i principu 24/7/365, kao i onome najvažnijem, a to je vrijednom i obučenom ljudstvu u pomorskoj administraciji, spašeno mnogo ljudskih života i spriječeno zagađenje mora i moguće katastrofalne posljedice.

- Ovo je izuzetno značajno za Crnu Goru imajući na umu da se radi o turističkoj destinaciji. Takođe, ovaj sistem i oprema se svakodnevno koristi i od strane drugih službi u Crnoj Gori, čime je spriječeno mnogo nelegalnih i nezakonitih radnji na moru - rekao je ministar.

Podsjetio je i da je Ministarstvo kapitalnih investicija je takođe partner na projektu ALMONIT- MTC, iz Programa INTERREG IPA CBC Italija - Albanija - Crna Gora, multimodalna transportna povezanost.

- Cilj projekta je povećanje prekogranične pristupačnosti, promovisanje održive usluge prevoza kao i poboljšanje javne infrastrukture - zaključio je Bojanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.