NavMenu

Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju

Izvor: Tanjug Petak, 24.09.2021. 07:23
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Prve količine evrodizela sa biokomponentama proizvedene u Rafineriji nafte Pančevo otpremljene su na tržište Rumunije, saopštio je NIS u četvrtak, 23. septembra.

Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

Direktor Bloka Prerada u NIS-u Vladimir Gagić rekao je da će osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiti da se dodatno unaprijedi konkurentnost ove rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata.

- Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprijediti rad rafinerije u dužem periodu, a na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a, što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije - kazao je Gagić.

U saopštenju se navodi da je za potrebe realizacije projekta namješavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od 5 mil EUR, obavljena rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i željezničkim cisternama.

Takođe je obezbijeđeno automatsko linijsko namješavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta.

Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje, dok početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahtjeve tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.