NavMenu

Samo jedna noć gubitka sna može negativno uticati na zdravlje

Izvor: Klix Utorak, 10.08.2021. 07:55
Komentari
Podeli
(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Prema nedavno objavljenim rezultatima novog istraživanja, jedna noć gubitka sna dovoljna je da poremeti vaše svakodnevno mentalno i fizičko blagostanje, a uzastopni dani gubitka sna mogu dodatno povećati ove negativne utjecaje.

- Uzastopni gubitak sna bio je povezan sa smanjenjem pozitivnih emocija, povećanjem negativnih emocija i većom učestalošću ozbiljnosti fizičkih simptoma - rekla je Soomi Lee, vodeća autorica studije, objavljene u Annals of Behavioral Medicine.

Lee, docentica na Fakultetu za starenje Univerziteta Južne Floride i direktorica Laboratorije za san, stres i zdravlje (STEALTH), proučava san i različite faktore koji na njega utječu u svim populacijama.

Odrasli bi trebali spavati najmanje sedam sati po noći, ali svaki treći od njih to ne čini, prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Negativni učinci lošeg sna dobro su dokumentirani, a njihova je pojava povezana s većim rizikom od raznih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i demencije.

Dnevni učinci uzastopnog gubitka sna, međutim, nisu bili tako široko istraženi. Novo istraživanje posebno se fokusira na svakodnevne štetne učinke gubitka sna, koji je definisan kao spavanje manje od šest sati dnevno, te postoje li kumulativni učinci ponavljanog gubitka sna na dnevno blagostanje.

- Spavanje je bio jedan od nedovoljno priznatih zdravstvenih ishoda, uprkos tome što je san vrlo usko povezan sa toliko različitih zdravstvenih ishoda - rekla je Lee.

Istraživanje je ispitivalo dnevnike spavanja u okviru osam uzastopnih dana kod 1.958 odraslih osoba srednjih godina u Sjedinjenim Državama.

Analiza je otkrila da je gubitak sna i tokom samo jedne noći rezultirao smanjenjem blagostanja, fizički i psihički. Osim toga, s više uzastopnih noći gubitka sna, posebno nakon tri noći, ti su se efekti pojačali.

- Kada se gubitak sna javlja gotovo svaki dan, što znači (hronično), tada naše tijelo i um više ne mogu tolerirati - rekla je Lee.

- Istraživanje pokazuje da uzastopni gubitak sna dovodi do nepotpunog oporavka i gomilanja stresa te tako narušava našu svakodnevnu dobrobit - pojasnila je.

Kako se broj uzastopnih dana gubitka sna povećavao, ozbiljnost štetnih fizičkih utjecaja - uključujući bolove u tijelu, gastrointestinalne probleme i respiratorne simptome, poput grlobolje i curenja iz nosa - također se povećala, prema rezultatima.

Lee je rekla da su učesnici osjetili najgore fizičke posljedice nakon šest uzastopnih dana gubitka sna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.