NavMenu

Uz ovih sedam navika budite bolji na poslu

Izvor: Laguna Utorak, 27.07.2021. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Iako o tome baš i ne pričaju, mnogi tokom svog radnog vijeka imaju problem kad se treba na nešto fokusirati. Možda ste i vi među onima koji prije nego što shvate o čemu je riječ, ovaj ili bilo koji drugi tekst trebaju pročitati pet puta, a većinu onoga što nauče jednu večer, zaborave već drugo popodne. Vjerujte, niste jedini koji se bore s poremećajem pažnje, pa su neki od onih koji se nalaze u istoj poziciji istražili šta bi mogli učiniti kako bi što duže zadržali fokus na bitnim stvarima


1. Racionalizirajte svoj posao

Možda ne volite svoj posao. Možda se teško motivirate, jer ne stojite iza mišljenja kompanije. Ako je o tome riječ, potražite novi posao ako je to moguće. Ako to ipak ne možete učiniti, pronađite razlog zbog kojeg će vam biti lakše ostati. Uredu je čak i ako je to samo zbog novca. No, uredu je i činite li to možda i samo zbog stjecanja iskustva. Šta god da je vaš motiv za ostanak, svako jutro kad se probudite sjetite se zbog čega odlazite na taj posao i bit će vam lakše.

2. Probudite se ranije

S obzirom na to da je vama više nego ostalima potrebno da se fokusirate, probudite se ranije kako bi se i vaš um što prije pokrenuo. Ustanite dovoljno rano da se razbudite, pojedete zdrav doručak, popijete kafu i odjenete odjeću koja je udobna, a u kojoj izgledate dobro. Promijenom ove navike, iz dana u dan bit će vam lakše, a napokon biste mogli biti među prvima koji stižu na posao. I to s osmijehom!

3. Počistite sto i zaslon računara

Računar, kao i prostor oko računara održavajte čistim. Da, neka istraživanja su možda pokazala kako je kreativni nered bolji od organiziranog radnog mjesta, no ukoliko patite od poremećaja koncentracije, tada će vam biti veoma teško usredotočiti se u bilo kakvom, pa i kreativnom neredu. Kako bi se lakše usredotočili na bitne stvari, vaš sto treba biti čist i organiziran.

4. Nosite slušalice

Ako je moguće, slušalice nosite sve vrijeme dok ste na poslu. Čak i onda kada ne mislite slušati muziku. One će vam, naime, pomoći da vas ne ometa buka, kolege će imati manje potrebe započinjati razgovor s vama i ometati vas, a vi ćete se pritom više usredotočiti na posao. I da, bit ćete učinkovitiji.

5. Napravite popis obaveza

Iako se to na neki način podrazumijeva, nikad nije na odmet napomenuti koliko je to važno. Svako jutro biste trebali napraviti popis onoga što vas taj dan čeka. Zadaci koji su vam recimo preostali od dana ranije, e-mailovi na koje trebate odgovoriti, važne osobe do kojih trebate doći. Zadatke obavljajte prema prioritetu i kada ih napravite križajte ih.

6. Selektirajte vrijeme posvećeno društvenim mrežama

Nema smisla da apstinirate od "surfanja" društvenim mrežama, pa dopustite sebi pet minuta u sat vremena kako bi provjerili što se novo dogodilo. Ili pokušajte ne provjeriti svoj mobitel barem dva sata u danu. Što manje vremena potrošite na takve stvari, manje će vam skrenuti pažnju s onih bitnih stvari, piše zivim.hr

7. Prošetajte barem dva puta

Ako ste primjetili da vam je teško usredotočiti se na ono što trebate napraviti, pronađite vremena i prošetajte kako biste razbistrili um. Dnevno, priuštite barem dva puta dnevno po deset minuta šetnje. Za to vrijeme možete otići na zrak, sjesti na klupicu u parku ili poslušati muziku, ovisno o tome što vam bolje odgovara. Pazite da vrijeme za odmor tretirate jednako kao i vrijeme za posao. Puno ćete se lakše vratiti obavljanju posla nakon što ste otišli na pauzu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Finansije

Poreska uprava RS zbog zastare otpisala 152 mil KM duga

Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini poreskim dužnicima 181,3 mili KM potraživanja, a najviše, čak 151,9 mil KM, otpisano je zbog zastare. U revizorskom izvještaju Poreske uprave RS navedeno je da je lani otpisano ukupno 181,3 mil KM potraživanja. Pored nenaplativih, značajan je dio i otpisanih stečajnih potraživanja. Po ovom osnovu otpisano je 25,5 mil KM. Poreska uprava je po službenoj dužnosti otpisala i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.