NavMenu

Dogovoreno priznavanje nacionalne oznake za organsku proizvodnju između RS i Srbije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.05.2021. 14:53
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i Srbije Branislav Nedimović dogovorili su danas, 17. maja, priznavanje nacionalne oznake Srbije za organsku proizvodnju i organske proizvode Republike Srpske kao punovažne oznake na tržištima Srbije i Srpske.

Ministri su konstatovali da su i pored otežanih uslova saradnje usljed pojave pandemije virusa kovida 19, između dvije sjednice vlada realizovane brojne aktivnosti na realizaciji Protokola i Sporazuma o saradnji dva ministarstva, kao i aktivnosti definisane sa 10. zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

Na sastanku održanom na marginama zajedničke sjednice vlada Republike Srbije i Srpske u Istočnom Sarajevu, Pašalić i Nedimović su konstatovali da većina dogovorenih aktivnosti i dalje ostaje prioritetna, a naročito u oblasti protivgradne zaštite u regionu Podrinja.

Osim toga prioritetna je jačanje kapaciteta sjemenske proizvodnje u Srpskoj, saradnje između Uprave za agrarna plaćanje Srbije i Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, unapređenja poljoprivrednog zadrugarstva Republike Srpske, kao i daljeg jačanja i razvoja saradnje u oblasti organske proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U oblasti veterinarstva dogovorena je saradnja na implementaciji mjera fleksibilnosti u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji, kao i zajednička izrada Planova hitnih mjera i razmjene iskustava sa terena kod pojave zaraznih bolesti.

Ministri su u oblasti vodoprivrede dogovorili nastavak saradnje na provođenju projekta "Program za integrisani razvoj koridora reke Save i Drine", koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, te nastavak saradnje između hidrometeoroloških zavoda Srbije i Republike Srpske.

- U oblasti šumarstva razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti prerade drveta, kao i unapređenja proizvodnje sadnog materijala brzorastućih vrsta šumskog drveta i podizanja plantaža u inundacionim zonama Republike Srpske kroz saradnju sa preduzećem Šume Republike Srpske , Vode Srpske i Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.