NavMenu

Grad Zvornik postao vlasnik Poslovne zone Jadar - Potencijalnim investitorima na raspolaganju objekti površine 19.955 m2

Izvor: eKapija Utorak, 25.05.2021. 07:45
Komentari
Podeli
(Foto: Radiša Kandić)
Кako bi se podstakli rast i razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih subjekata, te pokretanje proizvodnih djelatnosti i ulaganje domaćih i stranih investitora na području grada Zvornika osnovana je Poslovna zona Jadar.

Zona, u vlasništvu Grada Zvornika, se nalazi se u Кarakaju, prigradskom naselju u neposrednoj blizini graničnog prelaza, sa funkcijom robnog carinskog terminala, i magistralnih saobraćajnica (M4 i M19). Prostire se na jedinstvenoj parceli površine 8,09 ha i ima izgrađenu infrastrukturu koja se treba urediti i staviti u funkciju.

- Procedura i uslovi ulaska investitora u Poslovnu zonu Jadar utvrđeni su Pravilnikom o uslovima i postupcima davanja u zakup zemljišta i objekata investitorima. Njime je ranije određeno da se zemljište i objekti mogu kupiti od Vlade RS ili uzeti u zakup od lokalne uprave na period od pet godina koji može biti produžen na 10 godina nakon isteka prve godine od pokretanja proizvodnje. Zatim, određeno je i da je visina zakupnine zavisi od veličine površine koja je predmet zakupa, te da je niža u periodu pripreme za proizvodnju ne duže od šest mjeseci, da investitor može biti oslobođen do 60% ukupne zakupnine ako ulaže sopstvena sredstva u građevinske i druge radove koji služe prilagođavanju objekta opštoj namjeni - struja, voda, kanalizacija... Određeno je i da prednost imaju investitori koji zapošljavaju više radnika, najmanje jedan radnik na svakih 1.000 m2 zauzetog prostora, odnosno najmanje tri radnika na 1.000 m2 zauzetih funkcionalnih objekata i imaju proizvodnju namijenjenu izvozu - objašnjavaju iz Gradske uprave Zvornika.

Odlukom Vlade RS od 10. decembra 2020. godine pravo svojine i posjeda na nepokretnostima prenjeto je na Grad Zvornik.

- U narednom periodu će se raditi usklađivanje Pravilnika o uslovima i postupcima davanja u zakup zemljišta i objekata investitorima - dodaju iz Gradske uprave.

Trenutno u Poslovnoj zoni Jadar svoju djelatnost obavljaju dva preduzeća. Ostalim zainteresovanim investitorima mogu se prodati ili dati u zakup drugi objekti ukupne površine 19.955 m2 sa 48.438 m2 zemljišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.10.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Mostarski aerodrom najavio pet novih linija za evropske destinacije od naredne godine

Mostarski aerodrom se pohvalio saradnjom sa avionskom kompanijom Sky Alps koja je, kako kažu, završila bez otkazivanja te dokazuje da je bila uspješna. Od marta 2024. godine, Mostar je bio povezan s atraktivnim evropskim destinacijama kao što su Rim, Verona, Minhen i Bari. - A u 2025. godini, možete se radovati putovanjima u Napulj, Bergamo ili Beč, Palermo i Cataniju. Raspored letova i karte bit će dostupni uskoro - navode s ovog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.