NavMenu

Obućari iskoračili iz pandemije - Mnoga preduzeća zaposlila nove radnike i obnovila stare ugovore

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 29.04.2021. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/panpote)
Obućarski sektor u Republici Srpskoj iskoračio je iz pandemije, što potvrđuje podatak da su mnoga preduzeća već zaposlila nove radnike, obnovila stare ugovore i punom parom izrađuju zaštitnu obuću, ali i štikle.

Iako je pandemija virusa korona donijela velike probleme svima i smanjila obim posla i do 20% u prošloj godini, obućarski sektor je uspio da se prilagodi i iz te situacije izvuče najbolje. Preorijentišući proizvodnju sa modnog na zaštitni program, uspjeli su da sačuvaju radna mjesta i otvore nova.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće Dermal Radenko Bubić rekao je za Glas Srpske da se situacija stabilizuje i da 1.150 radnika, koliko je zaposleno u pogonima ove fabrike u Kotor Varošu i Kneževu, imaju pune ruke posla.

- Od početka godine zaposlili smo tridesetak radnika, a prostora za nova zapošljavanja ima još jer gradimo novu fabriku u Kotor Varošu koja bi polovinom godine trebalo da počne sa radom. Radimo i modnu obuću. Šijemo oko 2.000 pari, a montiramo 500 pari, ali idemo ka tome da montiramo sve što šijemo i da izvozimo gotovu obuću - rekao je Bubić.

Istakao je da su zahvaljujući tome što izrađuju i zaštitnu obuću u pandemiji prošli dobro u odnosu na ono kako je moglo biti.

Dobre reference, mlada radna snaga i kvalitetni proizvodi, ističe Bubić, njihov su recept za uspješno poslovanje.

Da se postepeno sve vraća na svoje mjesto, potvrđuje i direktor i vlasnik Fabrike obuće Sanino Radovan Pazurević koja već godinama uspješno posluje u Derventi i Prnjavoru.

- Oživljava se proizvodnja, povećan je broj ugovora, a tendencija povećanja se i dalje u velikoj mjeri odnosi na zaštitnu i radnu obuću. Modni program je i dalje u zaostatku iako i tu dolazi do pozitivnih pomaka - rekao je Pazurević za Glas i dodao da su u ovoj godini već zaposlili 25 radnika.

Pazurević ističe da su uspjeli da obnove ugovore sa starim partnerima, ali i da iskorače na neka nova tržišta.

- Došli smo do novih kupaca iz Njemačke, što daje malo svjetliju perspektivu kada je u pitanju fizički obim proizvodnje - rekao je Pazurević naglasivši da Saninu treba još radnika te da intenzivno rade na tome da određeni broj ljudi obuče i prekvalifikuju kako bi imali kvalitetnu radnu snagu.

Minuti

Radovan Pazurević kaže da Sanino godišnje izradi oko 1,7 miliona pari obuće, u zavisnosti od potreba tržišta.

- U suštini, inostranim partnerima prodajemo minute koji imaju svoju vrijednost. Jedan radnik dnevno ima 450 minuta na raspolaganju, ali nije isto raditi sandalu i čizmu za moto-kros. Sandala bude završena za 12, a čizma za 150 minuta - pojasnio je Pazurević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.