Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.04.2021.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojena Strategija razvoja Brčko distrikta do 2027. - U razvojne projekte biće investirano 450 mil KM

Brčko
Brčko (Foto: Dragana Pajkanović)
Strategija razvoja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BD BiH) za period 2021–2027. godina usvojena je na sjednici Vlade Brčko distrikta BiH 7. aprila. U narednom periodu očekuje se njeno usvajanje i od Skupštine Brčko distrikta BiH.

Proces izrade Strategije razvoja je koordiniran od strane Odsjeka za strateško planiranje, a u procesu je aktivnu ulogu je imao Odbor za razvoj, koji je Vlada Brčko distrikta BiH formirala kao operativno tijelo za provođenje procesa izrade i provedbe Strategije razvoja do 2027. godine. Na ovaj način je osigurana puna uključenost aktera i interesa BD BiH te je strategija razvoja po prvi put djelo institucija BD BiH, prilagođena stvarnim potrebama i mogućnostima zajednice, saopšteno je na sajtu UNDP-a.

Predloženo je da se budući razvoj gradi na prednostima koje Brčko distrikt posjeduje u odnosu na druge lokacije (jedinstven status, veliki obim nadležnosti, niz izgrađenih kapaciteta), pretvarajući komparativne u konkurentske prednosti, rekao je Zdravko Miovčić, vođa konsultantskog tima.

- Pritom treba da se iskoriste nove globalne i regionalne prilike, uz postepen prelaz sa ad hoc podrške na sistemsku i ciljanu podršku. Paralelno treba mijenjati dominantne obrasce vođenja i ponašanja koji usporavaju razvoj BD BiH, ali i zemlje u cjelini, te stjecati otpornost na sve izraženije globalne i regionalne prijetnje, poput pandemijske krize, klimatskih promjena, odljeva mozgova i slično. Ovakav pristup u potpunosti je podržan od svih aktera u procesu kreiranja Strategije razvoja, a potom i od Vlade BD BiH u starom i novom sastavu - kazao je Miovčić.

Strateški ciljevi razvoja Brčko distrikta BiH su fokusirani na oblasti jačanja konkurentnosti privrede, unapređenje pružanja usluga javnog sektora u skladu sa EU standardima te održivog upravljanja životnom sredinom, prirodnim i infrastrukturnim resursima. Navedeni strateški ciljevi razrađeni su kroz prioritete i mjere, odnosno ključne strateške projekte, koji će doprinijeti stvaranju boljih uslova za život građana.

Za finansiranje jačanja konkurentnosti privrede predviđeno je 226 mil KM, za unapređenje pružanja usluga javnog sektora biće uloženo 84 mil KM, dok će održivo upravljanje životnom sredinom, prirodnim i infrastrukturnim resursima biti finansirano sa 139 mil KM.

Za realizaciju Strategije razvoja potrebno je, pored 339 mil KM koje je, prema procjenama, moguće iznaći u budžetima za narednih sedam godina, iz vanjskih izvora povući približno 111 mil KM.

Strategija razvoja je izrađena je uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE