NavMenu

Prvi privatni poligraf u BiH izazvao veliko zanimanje

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 14.06.2010. 11:47
Komentari
Podeli

Prilikom zaposlenja novih djelatnika, posebno ukoliko se radi o odgovornijim radnim mjestima, privatni poslodavci rade različite provjere kandidata koji se prijave na natječaj za radno mjesto, a posebna i sve učestalija metoda provjere je poligrafsko testiranje.

Interes širom regije

Naime, nabavom prvog privatnog poligrafa u Bosni i Hercegovini privatnim osobama je omogućeno da za cijenu od 200 maraka provjere djelatnike koji su zaposleni ili one koje tek planiraju zaposliti u svojim tvrtkama ukoliko imaju određene sumnje. Privatni poligraf je u vlasništvu Fakulteta za sigurnost i zaštitu (FSZ) u Banjoj Luci, a za usluge istog se već zanimaju poslovne osobe iz cijele regije.

"Nedavno smo imali stručni skup gdje je tema bila korporativna sigurnost na kojem su sudjelovali ljudi iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i FBiH i razgovaralo se o ulozi poligrafa u ostvarivanju dovoljne razine privatne sigurnosti", kazao je vlasnik navedenog fakulteta Dragan Jovičić. Ističe da poligraf služi ponajprije za obuku studenata polaznika navedenog fakulteta, ali i za pružanje pomoći privatnim osobama kojima je to potrebno. Iako je zanimanje veliko usluge privatnog poligrafa za sada traže samo poslodavci iz Republike Srpske.

Legalno testiranje

Osoba koja je zainteresirana za testiranje na poligrafu može se javiti putem e-maila na Fakultet za sigurnost i zaštitu i na taj način uputiti zahtjev. "Sve se radi legalno i regularno jer smo registrirani za tu djelatnost. Podnese se zahtjev, daju se ulazni podatci o tome na kojem radnom mjestu djelatnik radi, kakve su sumnje..", naglasio je Jovičić. Ističe da se poligraf, prema njegovu mišljenju, može vrlo uspješno koristiti kod prijma djelatnika u radni odnos.

"Prilikom primanja zahtjeva za neko radno mjesto koje je vrlo značajno, i prilikom samog zapošljavanja kandidati se mogu podvrgnuti poligrafskom testiranju da bi se vidio njihov profil i odgovaraju li oni zahtjevima radnoga mjesta", naglasio je Jovičić.

Pored toga isti se može koristiti i za utvrđivanje krivca prilikom krađe i sličnog ugrožavanja vlasnika tvrtke ili same tvrtke. Na pitanje ima li upita za provjere bračnih partnera na privatnom poligrafu Jovičić je odgovorio kako ni takvi upiti nisu isključeni, ali da se nemaju namjeru baviti takvim vrstama testiranja te da to supružnici trebaju riješiti sami.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.