NavMenu

Psiholozi savjetuju da se na ovaj način izborite sa neuspjehom

Izvor: Citymagazine.rs Petak, 19.03.2021. 07:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
Svi mi ponekad doživimo neki neuspjeh, bilo na profesionalnom ili ličnom planu. Bitno je, međutim, kako reagujemo na njega. Naime, ako to ne uradimo na adekvatan način, postoji rizik da se nikada ne oporavimo od neuspjeha i lišimo sebe šanse za novi početak.

Iz tog razloga, psiholozi nam preporučuju sljedeće korake za suočavanje sa neuspjehom:

Ne budite previše strogi prema sebi

Čak i ako ste prepoznali šta je u vašim postupcima dovelo do neuspjeha, ne bi trebalo da budete previše samokritični. Svi prave greške, ali to ne znači da treba da dozvolimo da nas ta činjenica potpuno demorališe i odvrati od ulaska u nove poduhvate.

Odolite društveno propisanom idealu perfekcionizma

Nije lako oduprijeti se pritisku okruženja, posebno kada vaše okruženje ima velika očekivanja od vas. Svakako vam ne savjetujemo da budete antisocijalni i budete u lošim odnosima sa osobama s kojima živite ili sarađujete, ali blaga doza nekonformizma je poželjna ako želite da sačuvate sebe od stresa izazvanog neuspjehom.


Ne brinite ako ste bili previše samouvjereni

Samopouzdanje je neophodan sastojak svakog uspješnog poduhvata. Bez vjere u sebe se malo toga može postići, a ako vam nakon neuspjeha izgleda da ste bili previše samouvjereni, to ne znači da je višak samopouzdanja sam po sebi bio razlog što su vam se planovi izjalovili.

Potrudite se da nešto naučite iz svog neuspjeha

Neuspeh nije prijatan, ali on na neki način može biti koristan ako vam otkriva gdje ste pogrešili i nudi novo znanje za vašu sljedeću inicijativu. Ne kažu ljudi džabe da se najbolje uči na greškama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.