NavMenu

Javni tenderi: Do poslova uskoro pod istim uslovima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.06.2010. 12:43
Komentari
Podeli

Sporazum koji bi uskoro trebao biti parafiran između Srbije i BiH odnosi se na oblast javnih nabavki. Naime, bh. kompanije koje izvode građevinske radove u Srbiji često se žale da su prilikom nastupa na javnim tenderima u ovoj zemlji, u startu diskriminisani u odnosu na firme iz Srbije, koje prilikom nastupa na tim tenderima imaju preferencijal od 20 posto.

Dujko Hasić, ekonomski stručnjak iz Vanjsko trgovinske komore BiH, kaže da bi se potpisivanjem ovakvog ugovora stvorili uslovi da bh. kompanije na tenderima u Srbiji nastupaju pod istim uslovima, što do sada nije bio slučaj. Ukidanje preferencijala kojima su do sada bili favorizovani domaći preduzetnici važit će i i za našu zemlju koja je imala nešto niži preferencijal za bh. firme nego što je Srbiji.

Ističe da će bh. kompanije koje su radile u Srbiji s ovim dobiti veću šansu za nove poslove.

Dženana Avdić, sekretar Grupacije građevinara pri Privrednoj komori FBIH, kaže da bi osiguranje ravnopravnog nastupa naših firmi na tenderima u Srbiji i obrnuto, bilo pozitivno. Iako, ističe da je broj naših firmi koje nastupaju na ovom tržištu mali iz razloga što Srbija ima dosta razvijen građevinski sektor. Osim toga nastup je otežan i zbog krize koju je osjetio ovaj sektor.

Ekonomski stručnjaci ističu da i BiH i Srbija umjesto povlastica na tenderima morati pronaći druge načine kako bi podržali svoje kompanije, između ostalog putem poticaja, smanjenja doprinosa na plate i sl.

Srbija je već krenula u tom pravcu. Naime, prije nekoliko dana Vlada Srbije usvojila je Program podrške građevinskoj industriji Srbije vrijedan oko 300 mil. eura, a koji će se odvijati kroz pokretanje građevinskih radova u čitavoj državi i osiguranje povoljnih kredita građevinskim kompanijama iz ove zemlje.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.