NavMenu

Investicijski projekti iz BiH pred japanskim kompanijama - Dogovorena organizacija poslovnog foruma

Izvor: eKapija Srijeda, 17.02.2021. 09:47
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Image Team/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković razgovarala je s ambasadorom Japana u BiH Makoto Itom o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje i privlačenju investicija iz Japana u BiH.

Dogovorena je organizacija Poslovnog foruma na visokom nivou uz prisustvo relevantnih ministara i predstavnika dviju država, na kojem bi se predstavile mogućnosti ulaganja, poslovni ambijent i investicijski projekti iz Bosne i Hercegovine japanskim kompanijama, prije svega onim koje već djeluju u regionu i Evropi i koje imaju namjere daljnjeg širenja, saopšteno je iz FIPA-e.

Istaknuto je da osim automobilske industrije, postoje brojne mogućnosti i u sektoru proizvodnje hrane, zdravstvenom turizmu i IT sektoru.

Kako stoji u saopštenju, osim FIPA-e i relevantnih ministarstava i institucija u BiH, u organizaciju planiranog foruma će biti uključeni i Ambasada Japana u BiH, predstavnik FIPA-e u Japanu Shigehiko Nishihama, te Organizacija za vanjsku trgovinu Japana JETRO iz Beča s ciljem okupljanja što većeg broja japanskih privrednika – potencijalnih investitora u BiH kojima će se predstaviti mogućnosti za ulaganje.

S obzirom na to da u BiH nema značajnijih registrovanih investicija iz Japana, ova manifestacija predstavlja izvrsnu mogućnost za promociju Bosne i Hercegovine i promjenu trenutnog stanja u sferi investicija.

Kao rezultat posjete dvadesetak japanskih investitora BiH u oktobru 2016. godine, četiri kompanije iz BiH su imale sastanke sa japanskom firmom Makita iz Rumunije radi razgovora o mogućnosti saradnje.

Direktorica FIPA-e Milica Marković je istakla da su japanske investicije dobrodošle, jer privreda i građani BiH imaju veliko povjerenje u japansku marljivost i preciznost.

S obzirom na to da je Japan jedan od najvećih donatora u BiH (od 1996. do 2020. donirano kroz grantove oko milijardu maraka u svim dijelovima BiH), Marković je iskoristila priliku da se zahvali na pomoći koju Japan pruža Bosni i Hercegovini, navedeno je iz FIPA-e.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.