Izvor: Dnevni list | Utorak, 25.05.2010.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za zajedničke projekte BiH i Hrvatske 5,4 milijuna eura

(Foto: b)

Objavljen je Godišnji plan dodjele bespovratnih sredstava za razdoblje od 2009. do 2011., u sklopu prekograničnog programa BiH i Hrvatske Instrumenta za predpristupnu pomoć EU-a (IPA). Tako je za "Stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora" namijenjeno 2,7 milijuna eura, a isti iznos namijenjen je i za "Poboljšanje kvalitete života i socijalnu koheziju", što će se ravnopravno podijeliti između dvije zemlje. Tako će Hrvatska i Bosna i Hercegovina moći, svaka posebno, povući sredstva u iznosu od 2,7 milijuna eura.

Ekonomska suradnja

Što se tiče "Stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora" cilj je doprinijeti integraciji ekonomije u pograničnim područjima kroz poticanje suradnje na polju turizma, malog i srednjeg poduzetništva te promicanju poduzetništva.

Posebni ciljevi su razvijanje zajedničke turističke ponude zasnovane na zajedničkom prirodnom i kulturnom naslijeđu te poboljšanju konkurentnosti lokalne turističke ponude. Kao drugi posebni cilj navodi se razvoj ekonomije u regiji jačanjem malog i srednjeg poduzetništva te poslovne podrške institucijama i servisima. Sve to podrazumijeva i podršku poboljšanju i diversifikaciji turističke ponude, proizvoda i usluga, te zajednički marketing.

Mjere koje će se poduzimati mobilizirat će navedene potencijale, a akcije će uključivati certificiranje lokalnih proizvoda, promociju turizma i marketinške inicijative, zaštitu kulturnog naslijeđa, razvoj tematskih prekograničnih ruta i slično. Što se tiče promocije poduzetništva mjere će uključivati podršku promociji poduzetništva te inicijative koje će povećati konkurentnost i inovativnost malog i srednjeg poduzetništva.

One će ohrabrivati sheme za pokretanje biznisa, te zajedničko prekogranično istraživanje i edukaciju. Moguće aktivnosti su trening i edukacija za predstavnike malog i srednjeg poduzetništva, razvijanje partnerstva između malih i srednjih poduzetnika i sveučilišta ili zajednička podrška nadležnim institucijama.

Kvaliteta života

Što se tiče "Poboljšanja kvalitete života i socijalne kohezije" glavni ciljevi su unaprjeđenje kvalitete života u pograničnim područjima kroz reduciranje šteta ili rizika po okruženje te povezivanje lokalnih zajednica.

Posebni ciljevi su zaštita i očuvanje okoliša te poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u graničnim područjima kroz zajedničke akcije te kampanje podizanja svijesti. Kao drugi posebni cilj tu je omogućavanje pristupa servisima koji utječu na dobrobit i socijalnu koheziju lokalnih stanovnika i zajednica.

Među mjerama se ističu rad na zaštiti prirode i okoliša, a kao primjeri aktivnosti navode se zajedničko planiranje dokumenata koji se tiču vodoopskrbe i otpadnih voda, izradu studija o obnovljivoj energiji, podizanje svijesti o zaštiti okoliša, zajedničke akcije i intervencije u slučajevima izbijanja požara ili poplava i slično.

Mjere koje se tiču pristupa stanovnika i zajednica servisima usredotočit će se na poboljšanje prekograničnih odnosa te jačanje blagostanja i socijalne kohezije između stanovnika i zajednica. Mjere se odnose na zajednički prekogranični rad u područjima kao što su obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, kultura ili sport. Uključit će se lokalne vlasti, civilno društvo i ostali socijalni partneri te se raditi na formiranju prekograničnih mreža koje mogu biti zajedničke inicijative mladih, mreže koje će raditi na pomoći marginaliziranih grupama, olakšanju pristupa zdravstvenim ili obrazovnim ustanovama i slično.

Aplicirati za spomenuta sredstva mogu javna tijela (fondovi, institucije, agencije), istraživačke ili razvojne institucije, zdravstvene institucije, institucije za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa, razvojne agencije, turistička udruženja, privatne institucije koje rade na općem interesu poput obrazovnih ili istraživačkih, nevladine organizacije ili fondacije, gospodarske komore, poljoprivredne, industrijske, zanatske udruge i slično, a za sredstva za projekte zaštite prirode i okoliša mogu aplicirati i nacionalni, regionalni ili parkovi prirode. Javni poziv za apliciranje očekuje se u rujnu ove godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.