NavMenu

Za zajedničke projekte BiH i Hrvatske 5,4 milijuna eura

Izvor: Dnevni list Utorak, 25.05.2010. 08:09
Komentari
Podeli

Objavljen je Godišnji plan dodjele bespovratnih sredstava za razdoblje od 2009. do 2011., u sklopu prekograničnog programa BiH i Hrvatske Instrumenta za predpristupnu pomoć EU-a (IPA). Tako je za "Stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora" namijenjeno 2,7 milijuna eura, a isti iznos namijenjen je i za "Poboljšanje kvalitete života i socijalnu koheziju", što će se ravnopravno podijeliti između dvije zemlje. Tako će Hrvatska i Bosna i Hercegovina moći, svaka posebno, povući sredstva u iznosu od 2,7 milijuna eura.

Ekonomska suradnja

Što se tiče "Stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora" cilj je doprinijeti integraciji ekonomije u pograničnim područjima kroz poticanje suradnje na polju turizma, malog i srednjeg poduzetništva te promicanju poduzetništva.

Posebni ciljevi su razvijanje zajedničke turističke ponude zasnovane na zajedničkom prirodnom i kulturnom naslijeđu te poboljšanju konkurentnosti lokalne turističke ponude. Kao drugi posebni cilj navodi se razvoj ekonomije u regiji jačanjem malog i srednjeg poduzetništva te poslovne podrške institucijama i servisima. Sve to podrazumijeva i podršku poboljšanju i diversifikaciji turističke ponude, proizvoda i usluga, te zajednički marketing.

Mjere koje će se poduzimati mobilizirat će navedene potencijale, a akcije će uključivati certificiranje lokalnih proizvoda, promociju turizma i marketinške inicijative, zaštitu kulturnog naslijeđa, razvoj tematskih prekograničnih ruta i slično. Što se tiče promocije poduzetništva mjere će uključivati podršku promociji poduzetništva te inicijative koje će povećati konkurentnost i inovativnost malog i srednjeg poduzetništva.

One će ohrabrivati sheme za pokretanje biznisa, te zajedničko prekogranično istraživanje i edukaciju. Moguće aktivnosti su trening i edukacija za predstavnike malog i srednjeg poduzetništva, razvijanje partnerstva između malih i srednjih poduzetnika i sveučilišta ili zajednička podrška nadležnim institucijama.

Kvaliteta života

Što se tiče "Poboljšanja kvalitete života i socijalne kohezije" glavni ciljevi su unaprjeđenje kvalitete života u pograničnim područjima kroz reduciranje šteta ili rizika po okruženje te povezivanje lokalnih zajednica.

Posebni ciljevi su zaštita i očuvanje okoliša te poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u graničnim područjima kroz zajedničke akcije te kampanje podizanja svijesti. Kao drugi posebni cilj tu je omogućavanje pristupa servisima koji utječu na dobrobit i socijalnu koheziju lokalnih stanovnika i zajednica.

Među mjerama se ističu rad na zaštiti prirode i okoliša, a kao primjeri aktivnosti navode se zajedničko planiranje dokumenata koji se tiču vodoopskrbe i otpadnih voda, izradu studija o obnovljivoj energiji, podizanje svijesti o zaštiti okoliša, zajedničke akcije i intervencije u slučajevima izbijanja požara ili poplava i slično.

Mjere koje se tiču pristupa stanovnika i zajednica servisima usredotočit će se na poboljšanje prekograničnih odnosa te jačanje blagostanja i socijalne kohezije između stanovnika i zajednica. Mjere se odnose na zajednički prekogranični rad u područjima kao što su obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, kultura ili sport. Uključit će se lokalne vlasti, civilno društvo i ostali socijalni partneri te se raditi na formiranju prekograničnih mreža koje mogu biti zajedničke inicijative mladih, mreže koje će raditi na pomoći marginaliziranih grupama, olakšanju pristupa zdravstvenim ili obrazovnim ustanovama i slično.

Aplicirati za spomenuta sredstva mogu javna tijela (fondovi, institucije, agencije), istraživačke ili razvojne institucije, zdravstvene institucije, institucije za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa, razvojne agencije, turistička udruženja, privatne institucije koje rade na općem interesu poput obrazovnih ili istraživačkih, nevladine organizacije ili fondacije, gospodarske komore, poljoprivredne, industrijske, zanatske udruge i slično, a za sredstva za projekte zaštite prirode i okoliša mogu aplicirati i nacionalni, regionalni ili parkovi prirode. Javni poziv za apliciranje očekuje se u rujnu ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.