NavMenu

Sava Semberija planira otkup povrća od 600 poljoprivrednika - Kapaciteti prerade veći za 20%

Izvor: RTRS Četvrtak, 04.02.2021. 13:10
Komentari
Podeli

(Foto: franz12/shutterstock.com)
Bijeljinska fabrika Sava Semberija ugovoriće otkup povrća od 600 domaćih poljoprivrednika i planira povećanje prerade za 20%, najavio je danas direktor fabrike Stevo Filipović.

- U radu Save Semberija proizvođači su na prvom mjestu, uzajamno poštovanje ugovorenih obaveza je za domaćeg poljoprivrednika garancija za plasman proizvodnje, a za našu prehrambenu industriju garant za kvalitetnu sirovinu - rekao je Filipović novinarima.

On je istakao da je mjerama Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede olakšano poslovanje privredi u godini teškoća izazvanih pandemijom virusa korona i da je Sava Semberija isplatila sve proizvođače i prije ugovorenog roka za prošlu godinu.

- Mi nemamo problem sa plasmanom, izvozimo na inostrano tržište između 85 i 95% proizvodnje, a prošle godine je prerađeno 10.000 tona voća i povrća - rekao je Filipović i dodao da je Sava Semberija prošle sezone preuzela svu ponuđenu sirovinu od domaćih poljoprivrednika i mimo ugovorenih obaveza.

Današnjem potpisivanju ugovora o otkupu sa stotinjak proizvođača prisustvovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, koji je pohvalio način na koji fabrika Sava Semberija organizuje planiranu i ugovorenu poljoprivrednu proizvodnju.

- Iza nas je izuzetno teška godina u kojoj smo se morali oslonilti na domaće kapacitete i uspjeli smo, a fabrika Sava Semberija je pokazala da je u ovoj oblasti jedan od ozbiljnih partnera Vlade Republike Srpske - istakao je Maletić.

On je naveo da se ranijih godina uvozila sirovina za prehrambenu industriju u Republici Srpskoj, a da posljednje tri godine nema uvoza, sve je otkupljeno na domaćem tržištu i prerađeno u Srpskoj.

Prema riječima Maletića, u prošloj godini je u Republici Srpskoj proizvedeno 35.000 tona povrća, a samo kroz interventni otkup koji je Vlada organizovala, uz dodatnih 2 mil KM iz Kompenzacionog fonda, otkupljeno je 17.000 tona.

Vlasnik fabrike Sava Semberija Milorad Krstić zahvalio je domaćim poljoprivrednim proizvođačima, za koje je rekao da su vrijedni i odgovorni, te ocijenio da u Republici Srpskoj treba jačati poljoprivredu kao najznačajniji resurs.

Prema njegovim riječima, odgovorno je i rukovodstvo fabrike, nikada nikome nisu ostali dužni i sve su obaveze plaćene.

- Vrlo sam optimističan što se budućnosti tiče, čak i u trenutno teškoj situaciji na globalnom nivou - zaključio je Krstić.

Semberski poljoprivrednici koji su danas ugovorili proizvodnju povrća sa prehrambenom industrijom Sava Semberija rekli su novinarima da su vrlo zadovoljni saradnjom koja im godinama garantuje siguran plasman i dobru cijenu proizvoda.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.