Izvor: eKapija | Petak, 29.01.2021.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turska kompanija Ankara Kjumur zainteresovana da investira u Rudnik uglja Berane - Najavljeno ulaganje 1,5 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Turska kompanija Ankara Kjumur zainteresovana je za investiranje u Rudnik uglja Berane, saopšteno je na sastanku koji je održan 27. januara u Privrednkoj komori. Predstavnik turskog investitora rekao je da bi isporuka 240.000 tona uglja EPCG-u omogućila da se uposli 150 domaćih radnika i 30 iz Turske.

Istakao je da su porezi i doprinosi u Turskoj upola manji nego u Crnoj Gori.

- Mi bismo za 18 mjeseci investirali oko 1,5 mil EUR u Rudnik i kreirali polumehanizovani sistem proizvodnje – rekao je Goksu.

Na sastanku u Privrednoj komori na kojem je bilo riječi o sudbini ovog rudnika, zaključeno je da je potrebno je iznaći način da Rudnik uglja Berane nastavi sa radom na tržišnim osnovama, jer je to u interesu vlasnika, zaposlenih, ekonomije i društvene zajednice.

Rade Guberinić, izvršni direktor Rudnika uglja Berane, upoznao je učesnike sastanka sa privatizacijama kroz koje je kompanija prošla od 2002. godine. Sadašnji vlasnik Metalfer uložio je u revitalizaciju rudnika četiri miliona eura, finansirajući oporavak, te subvencionirajući minus koji je kompanija pravila posljednjih godina. Početkom pandemije obustavljena je proizvodnja, zadržano svega 15 radnika kojima se redovno isplaćuju zarade, a ostali su dobili otpremnine.

- Vlasnik Rudnika uglja i pored navedenih problema u poslovanju je spreman da nastavi proizvodnju, ukoliko se iznađe održiv model - rekao je Guberinić.

On je ukazao da Rudnik uglja trenutno plaća po osnovu raznih obaveza prema državi (koncesiona naknada, PDV, porezi na nepokretnosti i zarade, doprinosi...) 80.000 EUR mjesečno, a da za njegovo rentabilno poslovanje ovaj trošak treba da iznosi 30.000 EUR. Smatra da se ulaskom novog investitora može prevazići ova situacija. Druga varijanta, prema njegovim riječima, je izgradnja toplane koja bi uz ugalj iz Rudnika koristila komunalni otpad i biomasu.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović ukazao je na dugu istoriju Rudnika Berane, čiji počeci datiraju prije Prvog svjetskog rata, i njegov značaj za privredu, posebno sjevera Crne Gore.

Projektovani kapacitet rudnika je 250.000 tona, a maksimalna proizvodnja od 106.000 tona je ostvarena 1986. godine. Kompletna proizvodnja uglja se isporučivala Termoelektrani Pljevlja. Vlasnik rudnika od 2014. je kompanija Metalfer koja je zapošljavala 157 radnika. Kada je u martu 2020. godine obustavljena proizvodnja, zaposleno je bilo 86 radnika.

- Ovdje smo da razmotrimo sve mogućnosti da se sačuva ovaj privredni subjekt, što je interesu kompanije, zaposlenih, Opštine Berane i cjelokupne ekonomije Crne Gore - rekao je predsjednik Golubović.

Luka Jovanović, direktor FC Proizvodnja Elektroprivrede Crne Gore i v.d. direktora Termoelektrane Pljevlja, objasnio je saradnju sa Rudnikom uglja Berane.

- Termoelektrana može da preuzme 150.000 do 180.000 tona beranskog uglja, što čini sedam do 10% proizvodnje Rudnika uglja Pljevlja - kazao je Jovanović, koji takođe smatra da je kvalitetno rješenje za Rudnik izgradnja nove toplane.

Savjetnik predsjednika Opštine Berane Darko Stojanović istakao je važnost Rudnika uglja za Berane i sjever Crne Gore.

- Obnavljanje proizvodnje u Rudniku, na održiv i tržišni način je u interesu svih i doprinijeće povećanju zaposlenosti na našem području. Rudnik će u Opštini uvijek imati iskrenog partnera - rekao je Stojanović.

Sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Ranko Vukmirović smatra da Crna Gora mora valorizovati rudna ležišta dok još može. On je saglasan sa predlogom da se izgradi toplana koja bi u radu koristila ugalj iz beranskog rudnika.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović zaključio je sastanak izrazivši nadu da će uz angažovanje svih aktera Rudnik Berane obnoviti proizvodnju i istakao da su na raspolaganju svi kapaciteti ove poslovne asocijacije kako bi se unaprijedio ambijent i kompanijama omogućilo uspješno poslovanje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE