NavMenu

Otkrivena najudaljenija galaksija u svemiru?

Izvor: B92 Ponedjeljak, 04.01.2021. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: Christos Georghiou/Shutterstock.com)
U dubini ogromnog svemirskog prostranstva, astronomi su u sazviježđu Velikog medvjeda uočili galaksiju GN-z11 za koju vjeruju da je najdalja i najstarija galaksija ikad otkrivena.

- Iz prethodnih studija čini se da je galaksija GN-z11 najudaljenija od nas koja se može otkriti, udaljena 13,4 milijarde svetlosnih godina - rekao je Nobunari Kasikava, profesor na katedri za astronomiju na Univerzitetu u Tokiju.

Njegov tim astronoma istraživao je udaljenost ove galaksije, a rad je objavljen je sredinom decembra u stručnom časopisu Nature. Ipak, dodao je Kasikava, mjerenje i verifikacija takve udaljenosti nije bio lak zadatak.

Da bi utvrdio koliko je GN-z11 udaljena od Zemlje, Kahikavin tim proučavao je takozvani crveni pomak galaksije - koliko se njena svijetlost protezala ili pomjerala prema crvenom kraju spektra.

Pored toga, tim je pogledao emisione linije GN-z11 - uočljive hemijske potpise u svjetlosti koja dolazi od kosmičkih objekata, prenosi sajt Space.com.

Pažljivim proučavanjem ovih potpisa, tim je uspio da izmjeri koliko je svjetlost koja dolazi iz GN-z11 morala da pređe da bi stigla do nas.

- Posebno smo proučavali ultraljubičastu svjetlost, jer je to područje elektromagnetnog spektra u kojem smo očekivali da ćemo naći hemijske potpise crvenog pomaka - rekao je Kasikava.

On je objasnio da je svemirski teleskop Habl otkrio potpis više puta u spektru GN-z11.

- Međutim čak ni Habl ne može da riješi ultraljubičaste emisione linije do stepena koji nam je bio potreban. Stoga smo se obratili savremenijem zemaljskom spektrografu, instrumentu za mjerenje emisionih linija, u opservatoriji na Havajima - rekao je japanski stručnjak.

Ako druga zapažanja potvrde nova otkrića, GN-z11 će i zvanično postati najudaljenija galaksija koju je čovjek ikad uočio.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.