NavMenu

Ferrari i Manchester United europski megabrendovi

Izvor: Lider poslovni tjednik Utorak, 04.05.2010. 09:47
Komentari
Podeli

Sport i njegovi glavni akteri sportaši pred stalnim su izazovima. Ne samo da navijači od njih stalno očekuju pobjede nego im natjecateljski duh potiču i marketinški stručnjaci izračunavajući vrijednost njihova brenda.

Već tradicionalno, primjerice, magazin Forbes objavljuje rang-liste najvrjednijih sportskih brendova birajući u kategorijama sportskih ekipa, sportaša, sportskih događaja i biznisa vezanog uz sport.

Najbolji od najboljih

Top-brend u 2010. godini, prema Forbesu, u svim je kategorijama Nike s brendom vrijednim 10,7 milijardi dolara. U kategoriji događaja prvo je fi nale doigravanja američkog nogometa Superbowl, s vrijednošću od 420 milijuna američkih dolara, koje je nadmašilo i Ljetne olimpijske igre s brendom vrijednim 230 milijuna dolara, Svjetsko prvenstvo u nogometu s 120 milijuna i europska prvenstva s brendom vrijednim 110 milijuna dolara. Silne afere nisu naštetile igraču golfa Tigeru Woodsu da ostane najvrjednija robna marka, i to procijenjena na 82 milijuna dolara, a i nogometni klub Manchester United ne može se požaliti što nije prvak, barem kad je o vrijednosti brenda riječ.

Drukčiji izračuni

Stručnjaci za brendove često uzimaju upravo Manchester United za primjer kako se sportska ekipa ‘pretvara u visokoprofitabilnu kompaniju i identificira se kao globalni brend’. Naveli su to i autori knjige `The Elusive Fan` (Nedostižni navijač) Irving Rein, Philip Kotler i Ben Shileds, objašnjavajući kako se sportski brendovi bore za svoj udio na tržištu. Man Utd., tumače, postao je megabrend jer je razvijao najbolje talente, pozorno se usmjerio na najbolje načine upravljanja i poslovanja, a imao je i agresivnu strategiju distribucije. Osim nogometnog kluba danas pod brendom Manchester Uniteda posluju restorani, trgovine, kabelska televizijska mreža, stadion, a Man Utd. zna se vješto širiti na druga tržišta pa je, primjerice, sklopio marketinško partnerstvo s New York Yankeesima. Prema Forbesovoj listi, brend Manchester Uniteda vrijedan je 270 milijuna kuna, ali druge metodologije njegovu vrijednost višestruko povećavaju. Primjerice, magazin SportsPro lani je izračunao da mu je vrijednost robne marke čak 1,495 milijardi dolara, što ga je svrstalo na drugo mjesto u Europi prema vrijednosti brenda. SportsPro, naime, izračunao je da je prva europska ekipa ipak Ferrari Formula One team, čiji je brend vrijedan 1,55 milijardi dolara. Na Forbesovoj ljestvici Ferrarija uopće nema među prvih 10.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Do početka sezone BiH dobija jedan od najviših mostova u Evropi

U sklopu ubrzanog ciklusa izgradnje strateškog infrastrukturnog projekta, koji će generirati snažan ekonomski rast, do početka ljetne sezone BiH će dobiti još 11 kilometara autoceste, i to na samom jugu zemlje, a koja će se naslanjati na dvije već izgrađene dionice. Riječ je o dionici Počitelj-Zvirovići na kojoj se nalazi i kolosalni most Počitelj, inače najviši infrastrukturni objekt na koridoru, a sve bi, navodi u izjavi za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.