NavMenu

Respirator iz Gradačca prošao testiranje u Velikoj Britaniji - TMD Group nastavlja razvoj prototipa

Izvor: biznisinfo.ba Srijeda, 16.12.2020. 09:38
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/blickpixel)Ilustracija
Britanski Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group iz Gradačca, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

U martu 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Ventilator Challenge.

Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

Profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC, okarakterisao je prototip TMD ventilatora.

- Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa.

Direktor TMD Group Adem Hanić je rekao da je izuzetno ponosan na tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC.

- Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja - rekao je Hanić.

TMD Group sa sjedištem u Gradačcu proizvodi kovane metalne proizvode, te mašinski obrađene komponente ležajeve i druge visoko-precizne čelične komponente za primjenu u autoindustriji, željezničkoj i drugim industrijskim primjenama. Kompanija ima 70 godina iskustva u metaloprerađivačkoj industriji i jedna je od najvećih izvoznika iz Tuzlanskog kantona koja snabdijeva kupce u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Srbiji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.