NavMenu

Pronađen rijedak primjer drevnog vikinškog broda

Izvor: B92 Utorak, 08.12.2020. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / JamesDeMers)
Norveški arheolozi se nadaju da će ovog mjeseca završiti iskopavanje rijetkog, zakopanog dugačkog broda u mjestu Gjelestad, drevnom arheološkom nalazištu jugoistočno od Osla.

To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina.

Veći dio broda je strunuo tokom vijekova, ali arheolog dr Knut Pashe vjeruje da će raspored gvozdenih eksera ipak omogućiti izradu replike. Radarom je otkriveno da je brod dug oko 19 metara i širok pet metara, što ga stavlja u rang sa dobro očuvanim vikinškim brodovima Oseberg i Gokstad koji su izloženi u Oslu.

Ti brodovi su pronađeni na zapadnoj strani širokog fjorda Oslo. Vikinzi su dugim brodovima išli do britanskih ostrva, najprije bi napadali zajednice pored obala, zatim se nastanili i ostavili u nasljeđe fino zanatstvo, kao i nordijske riječi i imena.

Nordijski Vikinzi su pohodili i Island, a neki su se potom naselili na Grenlandu i Vinlandu u Sjevernoj Americi, kasnije Njufaundlend. Ratni brod pronađen u Gjelestadu datira iz predhrišćanskog perioda Vikinga 750-850. godine nove ere, rekao je Pashe za BBC iz Norveškog instituta za istraživanje kulturne baštine.

On je naveo da će proučavanje kobilice broda biti presudno.

- Kobilica se veoma razlikuje od ostalih, što je zaista uzbudljivo - dodao je arheolog.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.