Izvor: eKapija | Srijeda, 02.12.2020.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Planinari traže zaštitu kanjona Cvrcke - Inicijativu podržala i Opština Kneževo

Ilustracija
Ilustracija (Foto: TTphoto/shutterstock.com)
Predstavnici Planinarskog društva Vilenska vrela iz Kneževa uputili su Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske inicijativu za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke.

U dokumentu, upućenom resornom ministarstvu, navodi se da je ovaj kanjon u Prostornom planu do 2025. godine potencijalno područje Ekološke mreže RS, te da Vilenska vrela kao društvo koje se bavi zaštitom prirode ima za cilj obezbjediti status ovog prirodnog dobra.

- Potrebno je utvrditi kategoriju zaštićenog područja i mjere zaštite. Nadamo se da će nakon valorizacije područja od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i izradom Studije zaštite utvrditi se da kanjon ove rijeke zaslužuje status zaštićenog područja - navode u Udruženju Vilenska vrela, prenosi Glaskotorvarosa.com.

U pismu podrške, koje je potpisao načelnik Kneževa Goran Borojević se navodi da su planinari iz ovog udruženja proveli brojne akcije i radionice za djecu i mlade, te svojim aktivnostima se predstavili kao ambasadori prirodnih ljepota ove opštine i turističkih potencijala Republike Srpske.

- Dosadašnjim angažmanom i zalaganjem, uvijek su uživali podršku opštine, u skladu sa našim mogućnostima. Sada smo spremni da pružimo podršku u smislu angažmana ljudi, razmjene informacija, kao i finansijsku podršku za izradu Elaborata studije opravdanosti za zaštitu kanjona Cvrcke - navodi se u pismu podrške.

Podrška je stigla i od Šumskog gazdinstva Čemernica u čijem se dopisu navodi da Šumsko-privrednom osnovom planirana zaštita izvora pitke vode i očuvanja prirodne ljepote Vilenskog vrela.

Inicijativa za zaštitu Cvrcke je dio projekta "Misli o prirodi!" u oblasti zagovaračke mreže, odnosno dijelu velikog trogodišnjeg projekta kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva CPDC, a finansijski podržava Vlada Švedske.

Cvrcka je najveća lijeva pritoka Vrbanje. Izvire na sjeveroistočnim padinama Čemernice, na vododijelnici sa Jakotinom i potocima koji se ulijevaju u Ugar. Za obilazak gotovo nestvarnog kanjona rijeke Cvrcke potrebno je od 6 do 10 časova.

Sa svojim mnogobrojnim vodopadima, kaskadama, strmim liticama i prirodnim toboganima ova lokacija čini pravi izazov za ljubitelje kanjoninga. Dolina Crvrcke je atraktivna za pješačenje, jer cijelom dužinom kanjon prati pješačka staza, sa slikovitim pejzažima i autentičnim vodenicama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.