Izvor: eKapija | Srijeda, 04.11.2020.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Dvorovi ostaje javna ustanova - Za obnovu kompleksa potrebno oko 15 mil KM, Vlada i Grad Bijeljina zajedno ulažu u projekat

(Foto: Banjadvorovi.info)
Pitanje statusa Banje Dvorovi u pogledu odnosa Republika Srpska - Grad Bijeljina, biće riješeno do Nove godine, dogovoreno je na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i direktora Banje Dvorovi Milorada Zekića. Takođe je odlučeno da ovo i dalje bude javna ustanova.

- Smatramo da je resurs koji ovdje postoji javno bogatstvo i ne može da se devastira na bilo koji način. Dogovorili smo rješavanje dugova koji su do sada stvoreni, a koji nisu mali. Prethodno rukovodstvo je, kako smo informisani, to nakaradno vodilo i dovelo gotovo do bezizlaza - rekao je Milorad Dodik i dodao da je dogovoreno i rješavanje dugova koji su do sada stvoreni, a koji nisu mali, prenosi zvanični sajt Banje Dvorovi.

- Već sada se vrše neki reprogrami i održivost je nekako postignuta. Da nije bilo virusa korona imali bismo, vjerovatno, uspješnu godinu. Revidiraćemo projekat, koji je urađen prije oko 20 godina, dovešćemo ga u stanje najboljih standarda za ovo vrijeme i nakon toga sjesti da vidimo kako obezbijediti dugoročno finansiranje investicije, da vidimo na koji način to Grad i Republika treba da urade - rekao je Dodik.

Premijer Radovan Višković, naglasio je da Banja Dvorovi predstavlja značajan kapacitet za Bijeljinu, Semberiju i RS.

- Banji Dvorovi je potrebno dati mjesto koje zaslužuje. Da bi svi budući koraci bili provedeni neophodno je da, kako smo i dogovorili na sastanku, menadžment Banje, zajedno sa resornim ministarstvom nađe rješenje vlasničkog i imovinskog statusa - rekao je Višković.

Gradonačelnik Mićo Mićić, naglasio je da je na sastanku dogovoreno da poslovi u Banji budu zajednička investicija.

- Investicija podrazumijeva završetak hotela Sveti Stefan, zatvorenog bazena, uređenje kompleksa Banje, ali i otvoranje novih stotinjak radnih mjesta. Cilj nam je da Banja Dvorovi ponovo bude turistički biser našeg grada - rekao je Mićić. On je dodao da je bilo i drugih prijedloga - privatizacije i slično, ali je, ipak, prijedlog premijera i srpskog člana Predsjedništva BiH, da takav kapital ne treba dati u privatizaciju, već ga zajedničkim sredstvima grada i RS sačuvati.

Direktor Banje Dvorovi Milorad Zekić izrazio je zadovoljstvo posjetom, uz konstataciju da je dogovor ohrabrujući.

- Utvrdili smo dinamiku koju ćemo voditi do kraja godine, a odmah po rješavanju statusa Banje, sve što je potrebno činiti, ići će mnogo lakše - rekao je Zekić i dodao da bi za revitalizaciju kompleksa trebalo oko 15 mil KM.

- Nakon intenzivnog rada i nastojanja da se spasi ovo prirodno bogatstvo, uspjeli smo da "probudimo" interesovanje republičkih vlasti za revizalizaciju ovog kompleksa koji će doprinijeti razvoju našeg grada i Semberije, a samim tim i poboljšati stopu zaposlenosti - rekao je Milorad Zekić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.