NavMenu

Potpisan ugovor o obnovi Sahat kule u Banjaluci - Kreće izrada projektne dokumentacije

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 04.11.2020. 08:41
Komentari
Podeli
Banjaluka (Foto: Andrej Andic/shutterstock.com)Banjaluka
Ugovor o obnovi Sahat kule potpisan je u utorak, 3. novembra, čime će Banjaluka ponovo dobiti jedan od svojih prepoznatljivih simbola.

Gradonačelnik Igor Radojičić potpisao je ugovor o rekonstrukciji Sahat kule sa predstavnicima Muftijstva banjalučkog i Vakufske direkcije.

Radojičić je istakao da je o obnovi ove kule bilo govora i ranije, ali da su neprilike u vezi sa virusom korona odgodile potpisivanje ugovora.

- Potpisivanje ugovora smo imali putem video-konferencije na relaciji Banjaluka-Sarajevo-Ankara. Partneri u ovom poslu su vakufske direkcije koje će finansirati i implementirati projekat, grad koji će projekat pratiti sa svim potrebnim dozvolama i Muftijstvo banjalučko, koje će ovaj projekat pratiti sa svom potrebnom dokumentacijom - objasnio je Radojičić.

Dodao je da je Sahat kula u Banjaluci stajala oko 500 godina, jer je izgrađena u 16. vijeku.

- Kula je s ovim gradom prolazila razne periode, i dobre i loše. Doživjela je oštećenja u zemljotresu 1969. godine, imala je jednu rekonstrukciju i promjenu izgleda u Austrougarskom periodu, te je srušena 1993. godine - kazao je Radojičić.

Naveo je da će se Sahat kula nalaziti na svojoj nekadašnjoj lokaciji pored Ferhat-pašine džamije.

- Ova kula je dio i nacionalnog i kulturnog blaga na ovim prostorima - rekao je Radojičić.

Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, rekao je da urbani dio nekog grada ne čine samo njegovi građani, već i objekti, zgrade i istorijsko nasljeđe koje svaki grad ima.

- Vjerujem da ćemo ovim gradu vratiti Sahat kulu, te da će grad vratiti onaj sjaj - rekao je Abdibegović.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH, kazao je da je ovo 27. protokol koji su potpisali sa Generalnom direkcijom Vakufa Turske, a u gradu se realizuju dva projekta u saradnji sa Turskom.

- Nakon potpisivanja protokola pristupićemo izradi projekte dokumentacije i dobijanju potrebnih dozvola. Nakon toga pristupamo raspisivanju tendera i početku izgradnje Sahat kule - rekao je Zajimović.

Dodao je da će vrijednost projekta najvjerovatnije biti oko 2 ili 3 mil KM, ali da će tačnu vrijednost znati nakon završetka projektne dokumentacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.