NavMenu

NIS završio izgradnju Duboke prerade u Pančevu, investicija vrijedna više od 300 mil EUR

Izvor: Tanjug Petak, 23.10.2020. 07:59
Komentari
Podeli
Rafinerija u Pančevu (Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)Rafinerija u Pančevu
Naftna industrija Srbije objavila je da je završetkom projekta Duboka prerada vrijednog više od 300 mil EUR Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmodernijih i "najzelenijih" u regionu.

Kako se navodi na službenom sajtu NIS-a "Duboka prerada" je druga faza modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a njenim završetkom učinjen je novi iskorak.

- Uvodeći savremene tehnologije u naftni sektor Srbije pokazali smo da inovativnost za nas nije samo korporativna vrijednost na papiru, nego i temeljna praksa na kojoj zasnivamo dalji razvoj naše kompanije i stvaramo dodatne vrijednosti za potrošače - naveo je NIS.

Realizacijom projekta NIS iskazuje brigu o zajednici u kojoj posluje jer početak rada Duboke prerade donijeće i brojne ekološke koristi, a prije svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

- Na ovaj način biće unaprijeđena ekološka slika ne samo Pančeva, već i cijele Srbije. Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka - objavio je NIS.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, donijeće do 98,8% smanjenje emisije SO2, 58,2% manje emisije praškastih materija, 9,8% smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije, navodi se u saopštenju.

U izgradnju novog kompleksa uloženo više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosječno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80% angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

- Duboka prerada će nam omogućiti da proizvodimo veće količine najkvalitetnijih goriva - dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa koji smo do sada uvozili. Proširenje asortimana proizvoda u Rafineriji dodatno će unaprijediti energetsku stabilnost Srbije - navodi NIS.

NIS je saopštio da završetak ovog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionara NIS-a ruska kompanija Gazprom neft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.