Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.03.2010.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održana Skupština Asocijacije balkanskih komora

(Foto: b)

U hotelu "Evropa" u Sarajevu odražana je Generalna skupština Asocijacije balkanskih komora. Skupštini su prisustvovali svi predsjednici privrednih komora članica Asocijacije balkanskih komora. Teme skupa bile su razvoj infrastrukture kvaliteta na Balkanu – uzajamno priznavanje akreditacijskih tijela – razmjena iskustava sa zemljama EU, implementacija CEFTA-sporazuma, inicijative za statusne amandmane ABC, prijedlog za osnivanje Vijeća ženskih poduzetnika unutar ABC, a prezentirani su i projekti "Implementacija CEFTA-e s ciljem poboljšavanja internacionalizacije ekonomije Jugoistočne Europe“ i "Jačanje ekonomske suradnje kroz osnivanje javnih institucionalnih i prostornih infrastruktura".

Asocijacijom balkanskih komora predsjedava Vanjskotrgovinska komora BiH. Vanjskotrgovinska komora BiH je član Asocijacije balkanskih komora od 2003. godine, a do tada je bila u svojstvu promatrača. ABC sa sjedištem u Bugarskoj okuplja 10 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Crna Gora, Turska.

Asocijacija radi putem učešća predsjednika komora na sjednicama generalne skupštine, nacionalnih koordinatora u Projektu ABC-DIHK (Savezna komora Njemačke; Projekt finansiran od strane Ministarstva za međunarodnu saradnju i razvoj), te eksperata za pojedina pitanja od značaja za region. Osnovna problematika je usmjerena na sprečavanje trgovinskih barijera, olakšcice u oblasti transporta, te stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora regiona.

Učesnicima skupštine su se obratili predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i direktorica CEFTA-Sekretarijata Renata Vitez.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.