NavMenu

Održana Skupština Asocijacije balkanskih komora

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.03.2010. 10:30
Komentari
Podeli

U hotelu "Evropa" u Sarajevu odražana je Generalna skupština Asocijacije balkanskih komora. Skupštini su prisustvovali svi predsjednici privrednih komora članica Asocijacije balkanskih komora. Teme skupa bile su razvoj infrastrukture kvaliteta na Balkanu – uzajamno priznavanje akreditacijskih tijela – razmjena iskustava sa zemljama EU, implementacija CEFTA-sporazuma, inicijative za statusne amandmane ABC, prijedlog za osnivanje Vijeća ženskih poduzetnika unutar ABC, a prezentirani su i projekti "Implementacija CEFTA-e s ciljem poboljšavanja internacionalizacije ekonomije Jugoistočne Europe“ i "Jačanje ekonomske suradnje kroz osnivanje javnih institucionalnih i prostornih infrastruktura".

Asocijacijom balkanskih komora predsjedava Vanjskotrgovinska komora BiH. Vanjskotrgovinska komora BiH je član Asocijacije balkanskih komora od 2003. godine, a do tada je bila u svojstvu promatrača. ABC sa sjedištem u Bugarskoj okuplja 10 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Crna Gora, Turska.

Asocijacija radi putem učešća predsjednika komora na sjednicama generalne skupštine, nacionalnih koordinatora u Projektu ABC-DIHK (Savezna komora Njemačke; Projekt finansiran od strane Ministarstva za međunarodnu saradnju i razvoj), te eksperata za pojedina pitanja od značaja za region. Osnovna problematika je usmjerena na sprečavanje trgovinskih barijera, olakšcice u oblasti transporta, te stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora regiona.

Učesnicima skupštine su se obratili predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i direktorica CEFTA-Sekretarijata Renata Vitez.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.