NavMenu

Od Kalesije do Živinica za pola sata kraće vožnje - Kreće gradnja puta Rainci Donji- Tupković

Izvor: eKapija Utorak, 06.10.2020. 09:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Načelnik Kalesije Sead Džafić i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković potpisali su ugovor sa ministrom za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edinom Ramićem, a riječ je o izgradnji puta Rainci Donji- Tupković.

Vrijednost ugovora je 550.000 KM od čega će Općina Kalesija iz budžeta izdvojiti 300.000, Živinice 50.000 KM , dok će Federalno ministarstvo izdvojiti 200.000 KM.

- Ovaj most na kojem stojimo je također moje djelo, i drago mi je što sam danas ovdje, što će konačno ovaj dio biti asfaltiran i što su ove dvije općine povezane. S obzirom da imamo veliki broj radnika koji dolaze iz istočnog dijela općine Živinice, ova dionica će im znatno olakšati kretanje i smanjiti vožnju za sigurnih pola sata. Imamo jedan projekat koji će biti od velikog značaja i važnosti kako za Živinice tako i za Kalesiju - rekao je načelnik Kalesije Sead Džafić te dodao da ovakvi projekti trebaju da povezuju nas i da budemo zajedno.

Ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edin Ramić ističe da je projekat u principu realizovan zahvaljujući saradnji sa načelnicima jedne i druge Općine, koji su kazali da je to i bio njihov prioritet. Mi kao ministarstvo obavili smo proceduralne radnje i najbitnije od svega jeste da je pute realiziran i da će služiti građanima kako sa jedne, tako i sa druge strane.

- Projekat koji je pokušavan da se uradi već deset godina, evo danas je krenuo sa izgradnjom. Mi smo još prošle godine počeli uređivati ovaj dio puta, vrijednosti 70.000 KM i tako smo smanjili ulaganje koje je bilo potrebno za ovaj projekat. Grad Živinice sufinansira 50.000 KM, tako da ukupna vrijednost sufinansiranja iznosi 120.000 KM - kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Izvođač ovih radova je firma Holex iz Živinica, a rok za izvođenje je 30 kalendarskih dana.

Između ove dvije općine u narednom planu je i izgradnja autoputa za bicikle koji će zasigurno ovom dionicom proći prema Kalesiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.