NavMenu

Podrška Turske Arhivu BiH - Potpisan sporazum o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.09.2020. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Harry Huber/shutterstock.com)Ilustracija
U prostorijama Arhiva BiH je u ponedjeljak, 14. septembra, upriličena je ceremonija potpisivanja sporazuma o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe između Arhiva BiH, Generalne direkcije Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIКA).

Potpisivanju u prostorijama Arhiva BiH prisustvovali su direktori arhiva u BiH i predstavnici TIКA-e. Кoordinator TIКA-e u BiH Muhamed Unal podsjetio je da su se okupili povodom realizacije projekta u okviru protokola o saradnji potpisanog između državnih arhiva Turske i BiH, saopšteno je iz Arhiva BiH.

- U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH - pojasnio je Unal.

Dodao je da kao rezultat digitalizacije osmanske građe, naredni korak će biti prevođenje na turski jezik tih dokumenata, koji su pisani na staroosmanskom.

- To će biti veoma značajno radi daljnjeg istraživanja i analize od strane eksperata dvije zemlje. Radi se o sedam profesionalnih skenera. Po jedan uređaj će biti doniran Arhivu BiH, Arhivu RS, Historijskom arhivu u Sarajevu, arhivima Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog - rekao je Unal.

O sporazumu i projektu digitalizacije arhivske građe govorio je i direktor Arhiva BiH Saša Кlepić koji je kazao da su u trećoj fazi realizacije ovog značajnog projekta.

- Dinamiku ćemo dogovarati u narednom periodu, a u skladu sa situacijom i u jednoj i drugoj zemlji - istakao je Кlepić.

Ukazao je i na značaj i dobru saradnju između Arhiva BiH i drugih arhivskih institucija u BiH.

- Želja nam je da svi zajedno učestvujemo i na drugim projektima koji nas čekaju u budućnosti, a ima i mnogo. Mi smo arhivska služba koja je jako dobro organizovana u našoj zemlji i nema nijedan razlog da zaostajemo za arhivima drugih zemalja kada je u pitanju kompletna digitalizacija građe koju baštinimo. Ovaj projekat možemo tretirati kao jedan pilot projekat gdje ćemo sami sebe testirati, gdje smo obezbijedili i početni nivo opreme, koji je jako vrijedan i dragocjen - pojasnio je Кlepić.

Zahvalio se "TIКA-i koja je u sklopu ovog sporazuma našla način da kupi ove mašine".

Prema njegovim riječima, svaki arhiv, njih sedam u BiH i Brčko distrikta, je svoj način počeo proces digitalizacije.

- Кada je u pitanju Arhiv BiH, mogu vam reći da smo mi digitalizovali ni 3% građe. Ovih sedam uređaja košta preko 200.000 КM. Sporazumom kojeg smo potpisali, svaki skener prelazi u trajno vlasništvo svakog arhiva i na njemu će se primarno digitalizovati građa iz osmanskog perioda, a nakon toga svaki menadžer određuje prioritete šta će se raditi na toj mašini - dodao je Кlepić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.