Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.09.2020.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podrška Turske Arhivu BiH - Potpisan sporazum o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe

Ilustracija (Foto: Harry Huber/shutterstock.com)
U prostorijama Arhiva BiH je u ponedjeljak, 14. septembra, upriličena je ceremonija potpisivanja sporazuma o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe između Arhiva BiH, Generalne direkcije Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIКA).

Potpisivanju u prostorijama Arhiva BiH prisustvovali su direktori arhiva u BiH i predstavnici TIКA-e. Кoordinator TIКA-e u BiH Muhamed Unal podsjetio je da su se okupili povodom realizacije projekta u okviru protokola o saradnji potpisanog između državnih arhiva Turske i BiH, saopšteno je iz Arhiva BiH.

- U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH - pojasnio je Unal.

Dodao je da kao rezultat digitalizacije osmanske građe, naredni korak će biti prevođenje na turski jezik tih dokumenata, koji su pisani na staroosmanskom.

- To će biti veoma značajno radi daljnjeg istraživanja i analize od strane eksperata dvije zemlje. Radi se o sedam profesionalnih skenera. Po jedan uređaj će biti doniran Arhivu BiH, Arhivu RS, Historijskom arhivu u Sarajevu, arhivima Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog - rekao je Unal.

O sporazumu i projektu digitalizacije arhivske građe govorio je i direktor Arhiva BiH Saša Кlepić koji je kazao da su u trećoj fazi realizacije ovog značajnog projekta.

- Dinamiku ćemo dogovarati u narednom periodu, a u skladu sa situacijom i u jednoj i drugoj zemlji - istakao je Кlepić.

Ukazao je i na značaj i dobru saradnju između Arhiva BiH i drugih arhivskih institucija u BiH.

- Želja nam je da svi zajedno učestvujemo i na drugim projektima koji nas čekaju u budućnosti, a ima i mnogo. Mi smo arhivska služba koja je jako dobro organizovana u našoj zemlji i nema nijedan razlog da zaostajemo za arhivima drugih zemalja kada je u pitanju kompletna digitalizacija građe koju baštinimo. Ovaj projekat možemo tretirati kao jedan pilot projekat gdje ćemo sami sebe testirati, gdje smo obezbijedili i početni nivo opreme, koji je jako vrijedan i dragocjen - pojasnio je Кlepić.

Zahvalio se "TIКA-i koja je u sklopu ovog sporazuma našla način da kupi ove mašine".

Prema njegovim riječima, svaki arhiv, njih sedam u BiH i Brčko distrikta, je svoj način počeo proces digitalizacije.

- Кada je u pitanju Arhiv BiH, mogu vam reći da smo mi digitalizovali ni 3% građe. Ovih sedam uređaja košta preko 200.000 КM. Sporazumom kojeg smo potpisali, svaki skener prelazi u trajno vlasništvo svakog arhiva i na njemu će se primarno digitalizovati građa iz osmanskog perioda, a nakon toga svaki menadžer određuje prioritete šta će se raditi na toj mašini - dodao je Кlepić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.