Izvor: eKapija | Srijeda, 16.09.2020.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo dobilo opremu za praćenje polutanata i kvalitetniji monitoring zraka

Sarajevo
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo je, na osnovu projekta Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Zavoda za javno zdravstvo KS, obezbijedila sredstva za nabavku opreme koja je početkom septembra instalirana u automatsku stanicu na Ilidži, navedeno je na sajtu ministarstva.

Ova oprema je, prije svega, namijenjena za praćenje polutanata, čija mjerenja do sada nisu vršena. Stacionarna automatska stanica, koja se nalazi na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo KS na Ilidži dobila je dodatnu opremu, i to analizatore za praćenje koncentracije ugljen monoksida, oksida azota i vodik-sulfida, koji najvećim dijelom dolazi iz geotermalnih izvora na Ilidži.

U ovu stanicu je instaliran i analizator koji mjeri koncentracije amonijaka, mirise - SO2, H2S, merkaptane, te vrši proračun indeksa tih mirisa. Osim pomenutih parametara, ista mjeri koncentraciju sumpor-dioksida, frakcije PM čestica – PM1, PM2,5, PM4 i PM10, te ukupne čestice.

Planirano je da se dio analizatora, nakon izvjesnog vremena, prenese u mobilnu stanicu, koja se trenutno takođe nalazi na lokalitetu Ilidža.

Nakon potpunog kompletiranja sadržaja mobilna stanica će se izmjestiti na lokacije urbanog dijela Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići i u blizini prečistača otpadnih voda Butila, koji predstavljaju potencijalno značajne javno-zdravstvene probleme za stanovnike Kantona Sarajevo.

U toku je i izrada nove veb stranice www.kvalitetzraka.ba, gdje je planirano uvezivanje postojećih i novih analizatora.

Međutim, zbog problema sa procesima javnih nabavki, navedena veb stranica će se privremeno povezati sa stranicom Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a sve u cilju nesmetanog informisanja građana o koncentracijama praćenih polutanata u Kantonu Sarajevo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.