NavMenu

Prodaja montažnih kuća sve bolja - Izvoz povećan za 8%

Izvor: BHRT Nedjelja, 23.08.2020. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/ daizuoxin)
Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine. U jednoj bijeljinskoj firmi, koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, plasman je povećan za deset odsto.

U jeku pandemije korona virusa, kada izvoz opada i prodaja stagnira, ovo je postao izvozni proizvod broj jedan iz Semberije. Drvene montažne kuće iz Semberije idu u sve krajeve Evrope: Njemačku, Austriju, Švajcarsku, Španiju, a završile su čak i u Angoli.

U Steko centru, jedinoj bijeljinskoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, kažu da ovih dana imaju pune ruke posla i da je izvoz povećan za oko deset odsto.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz drvenih montažnih kuća u prvom polugodištu ove godine u prosjeku je veći za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U vrijeme pandemije mnogi su odlučili da se iz stambenih zgrada povuku u montažne kuće u prirodi.

Prednost ovih kuća je i brzina gradnje, pa se zbog toga sve više Evropljana odlučuje za njih.

Iako vlada uvriježeno mišljenje da se proizvode samo drvene brvnare, iz pogona u Semberiji za Njemačku odlaze čitave stambene zgrade i montažne vile.

Od bungalova do vikendica i drvenih kućica, pa sve do velikih vila. Montažne kuće postaju standard gradnje u Evropi, a sve više i kod nas. cijena kvadrata je od 400 do 750 maraka, a montaža traje od 15 do 30 dana i nakon mjesec dana imate kuću spremnu za useljenje.

Plasman drvenih montažnih kuća čini oko dva odsto ukupnog izvoza u drvnom sektoru Republike Srpske. Kako navode iz Privredne komore RS, iako na polugodišnjem nivou drvna industrija bilježi pad u izvozu, plasman prizvoda u ovom sektoru je i dalje veći od uvoza, što je ohrabrujuće, posebno u vrijeme pandemije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.