NavMenu

Proizvodnja hrane iz okeana mogla bi znatno porasti

Izvor: startbih.ba Subota, 22.08.2020. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: elxeneize/shutterstock.com)
Godišnja globalna proizvodnja hrane iz mora mogla bi porasti za 21 do 44 milijuna tona do 2050. godine, što je porast od 12 do 25% svog mesa potrebnog za prehranu 9,8 milijardi ljudi do sredine stoljeća.

O tome je ovaj tjedan izvijestio časopis Nature.

Ostvarivanje takvog povećanje održive prooizvodnje hrane ovisit će o različitim čimbenicima, uključujući političke reforme, tehnološke inovacije i buduću potražnju.

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline.

Dok u svijetu raste potražnja za hranom, neizvjesno je može li se opskrba povećati bez ugrožavanja drugih usluga ekosustava.

Hrana iz mora, izlov ribe i morskih plodova i uzgoj, čini samo 17% sadašnje proizvodnje mesa diljem svijeta, ali bi mogla imati važnu ulogu u globalnoj sigurnosti hrane.

Christopher Costello, profesor ekomomije okoliša, kaže da ocean ima velik, neotkriven potencijal da pomogne nahraniti svijet idućih desetljeća, a to je moguće realizirati tako da otisak na okoliš bude manji od onog što ga proizvode drugi izvori hrane.

Costello i njegovi kolege izračunavaju potencijalnu buduću proizvodnju hrane iz mora koristeći bioekonomske modele. Oni među ostalim kažu da bi do 2050. godine do 44% hrane iz mora moglo potjecati iz uzgoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.