Izvor: Klix | Subota, 08.08.2020.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih predmeta

Neum (Foto: EQRoy/shutterstock.com)
Kako bi sačuvala okoliš, općina Neum pokreće inicijativu smanjenja upotrebe plastičnih proizvoda. Zbog zahtjevnosti prikupljanja i reciklaže nužno je korištenje plastičnih predmeta, po mogućnosti, svesti na najmanju moguću mjeru, zato se raditi na prevenciji, saopšeno je na službenoj stranici općine Neum, a prenosi Klix.

- Poboljšali smo odvoz komunalnog otpada na ruralnom području (nabavljeno je novo vozilo za odvoz otpada i određeni broj kontejnera čime je poboljšana pokrivenost područja), postavljeni su kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada u gradu i sklopljen ugovor o odvozu odvojeno sakupljenih materijala iz Neuma. Upravo u tom smjeru djeluje ova inicijativa, potičući sve nas da damo svoj doprinos očuvanju okoliša - kazao je načelnik Neuma Živko Matuško.

Istaknuo je kako planirane aktivnost obuhvaćaju područja sakupljanja otpada na spomenutom području, uvođenje sistemski odvojenog prikupljanja i odvoza određenih otpadnih tokova na reciklažu te jačanje svijesti i promociju djelovanja na sprječavanju nastanka otpada.

Po njegovim riječima ovo je dio aktivnosti koje idu u smjeru poboljšanja upravljanja otpadom u općini Neum, a koje se provode u sklopu projekta "Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje morskog otpada", kojeg finansira njemačka Vlada a implementira GIZ.

Naglasio je kako spomenute aktivnosti imaju za cilj smanjiti pritisak na deponiranje otpada na odlagalištu, čime se ujedno i djeluje na troškove postupanja s otpadom.

Projekt "Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu" provodi se u regionalnoj suradnji u zemljama Jadranske regije, implementira ga GIZ a financira Vlada Savezne Republike Njemačke.

Vrijednost projekta je 3,5 mil EUR, a planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.