NavMenu

Počeli pregovori sa Svjetskom bankom o kreditu za saniranje stanja u Šumama RS - Moguć zajam i do 50 mil USD

Izvor: eKapija Subota, 01.08.2020. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS počelo je pregovore sa Svjetskom bankom o kreditu od 30 do 50 mil USD za potrebe Javnog preduzeća Šume Republike Srpske, rekao je pomoćnik resornog ministra Goran Zubić.

Zubić je naveo da bi ta sredstva trebala da budu iskorištena za pošumljavanje, izgradnju šumske infrastrukture, ali i nabavku moderne mehanizacije.

– Кonačni cilj je da se poveća stepen obrade šumskih drvnih sortimenata, uvedu nove tehnologije obrade i prerade drveta, napravi održiviji i rentabilniji sistem kako bi se Šume postavile na zdrave noge – izjavio je Zubić za Glas Srpske, prenosi sajt Opštine Sokolac.

Zubić je podsjetio da je Ministarstvo izradilo poseban akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje šumskih krađa, u koji je uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, interna kontrola javnog preduzeća i šumarska inspekcija.

– Samo tokom prošle godine imali smo 13 ovakvih akcija prilikom kojih je oduzeto oko 3.000 kubnih metara nelegalno posječenih stabala – rekao je Zubić.

Zubić je naveo da se pandemija virusa korona odrazila i na poslovanje Šuma Srpske i to na više načina.

– Prvo treba pomenuti da su glavni partneri ovog preduzeća domaći drvoprerađivači, koji su, nažalost, u proteklom periodu imali ogromne probleme, odnosno zastoje u prodaju svojih proizvoda, kako na domaćem tako i stranom tržištu – istakao je Zubić.

Prema njegovim riječima, domaći prerađivači zbog toga drastično su smanjili obim kupovine šumskih drvnih sortimenata, što se onda reflektovalo i poslovanje Šuma.

Zubić je dodao da je došlo i do pada prihoda i otežanog plaćanja tekućih obaveza, prije svega plata radnika, ali i obaveza prema usložnim firmama koje obavljaju sječu i izvlačenje drvnih sortimenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.