Izvor: eKapija | Petak, 31.07.2020.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS prodaje 1,3 mil KM vrijedna potraživanja u Fabrici šećera Bijeljina


(Foto: facebook.com)
Vlada Republike Srpske odlučila je da proda sva potraživanja koja ima prema bijeljinskoj Šećerani u iznosu od oko 1,3 mil KM, te je čak spremna da se odrekne skoro trećine tog iznosa, prenosi portal InfoBijeljina.

Odluka o davanju saglasnosti na ustupanja potraživanja u stečajnom postupku koji se sprovodi nad Fabrikom šećera Bijeljina stupa na snagu iduće sedmice.

Poreska uprava RS zadužena je da sprovede postupak javne konkurencije za ustupanje priznatih razlučnih potraživanja uz obavezno postavljanje uslova da naknada za ustupljena potraživanja ne smije biti niža od 70% priznatih razlučnih potraživanja i uz dostavljanje potrebnih instrumenata obezbjeđenja.

Poreska uprava Republike Srpske zatražila je još prije godinu dana od stečajnog sudije da u izvršnom postupku proda imovinu Fabrike šećera kako bi namirila svoja potraživanja od 1,3 mil KM.

Kompanija Pavgord iz Foče otkupila je ranije 10 mil KM dugovanja Šećerane od drugih povjerilaca.

Prodaja Fabrike šećera u stečaju bila je zaustavljena zbog pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Imovina "Šećerane" godinama je prodavana po cijeni od 10 miliona KM.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za Šećeranu nudio 6,9 mil KM, za nju su bile zainteresovane i firme Soltist i Sarijel iz Turske, Niva i Unimont iz Srbije, Dragan Guru Đuragin iz Kine, ali su te prodaje propale.

Za Šećeranu je Pavgord ponudio pet miliona maraka.

Skupština povjerilaca Šećerane prošle godine donijela je odluku da je najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena fabrike 7 mil KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.