NavMenu

Na semberskim poljima pri kraju žetva pšenice - Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom

Izvor: eKapija Petak, 17.07.2020. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Na semberskim poljima pri kraju je žetva pšenice, a prinos se kreće od pet tona, pa sve do deset tona po hektaru, na parcelama gdje je pravovremeno izvršena sjetva i primijenjene sve agrotehničke mjere.

Na dobar kvalitet ukazuju i parametri vlage koja je u vrijeme žetve iznosila od 11.5 do 14.5%, dok se hektolitarska masa zrna na semberskim poljima kretao od 80 do 82, zbog čega se od ovršenog zrna može očekivati veći prinos brašna, ističe se na sajtu Grada Bijeljina.

Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina ističe da poljoprivrednici mogu biti zadovoljni prinosom i kvalitetom ovogodišnjeg roda, s obzirom na to da se proizvodnja odvija u specifičnim uslovima.

- Prema procjeni Odjeljenja za poljoprivredu oko 50% površina pod pšenicom je zasijano van optimalnog roka zbog sušne jeseni, a pšenici takođe nije pogodovao mart i april bez kiše. Padavine tokom maja znatno su poboljšale prinos i kvalitet ove žitarice - pojasnio je Vučković.

Što se tiče podsticaja, on je naveo da je Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2020. godinu, ukinut podsticaj od pet feninga za kilogram otkupljene pšenice, ali je podsticaj po hektaru obradive površine pod pšenicom povećan sa 200 na 300 KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.