NavMenu

Ništa od milijarde maraka - Budžet Kantona Sarajevo u 2021. biće drastično umanjen

Izvor: eKapija Utorak, 07.07.2020. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Dokument okvirnog budžeta Kantona Sarajevo za period 2021-2023. godina (DOB), koji je izradilo Ministarstvo finansija. Ovo je ključni strateški dokument čiji je cilj osigurati povezanost između prioritetnih politika Vlade KS i načina raspodjele budžetskih sredstava.

Prema ovom dokumentu, ukupno planirani prihodi KS za 2021. iznose 795.420.595 KM ili 20,1% manje u odnosu na budžet KS za 2020. godinu.

- Usljed pandemije koronavirusa, doći će do značajnog smanjenja najvećih javnih prihoda u budžetu Kantona Sarajevo i to smanjenja prihoda od poreza na dobit za 57.412.009 KM u odnosu na 2020. godinu, prihoda od poreza na dohodak za 45.763.952 KM, kao i prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju Kantonu Sarajevu - navedeno je, između ostalog, u DOB-u.

Planirani prihodi KS za 2022. projicirani su u iznosu od 827.836.391 KM, a za 2023. godinu u iznosu od 839.581.978 KM, čime se predviđa oporavak ekonomije u KS.

Kada je riječ o rashodima, planirani nivo rashoda za 2021. u DOB-u je veći za 85,7 mil KM (881.140.908 KM) u odnosu na projicirani fiskalni kapacitet Kantona Sarajevo za 2021. definisan u dokumentu Smjernice ekonomske i fiskalne politike koje je Vlada KS usvojila. Razlog povećanja su veći budžetski zahtjevi budžetskih korisnika u dijelu "vlastiti prihodi", "namjenski prihodi", "donacije", "transferi" i "primici" (Okvir kreditnog zaduženja za kapitalne projekte), a koji nisu bili poznati pri izradi Smjernica.

Kako je istaknuto, Vlada KS odlučno djeluje, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, na ublažavanju negativnih posljedica pandemije i sprečavanja, odnosno zaustavljanja pada stope ekonomskog rasta realizacijom aktivnosti iz svoje nadležnosti kao što su prioritetni kapitalni projekti, poboljšanje poslovnog ambijenta, podizanje općeg nivoa sigurnosti građana i njihove imovine, socijalne reforme, smanjenje fiskalnog opterećenja privrede, mjere ušteda i racionalizacije javne potrošnje te pomoć i podrška privredi.

S obzirom na to da se Kanton Sarajevo u proteklom periodu dokazao kao konkurentna turistička i investiciona destinacija koja doprinosi ubrzanom ekonomskom razvoju te podstiče zapošljavanje u tim oblastima, koristeći sredstva za značajne projekte društvene zajednice, te da je pandemija COVID-19 privremeno dovela do stagnacije na tim poljima, u periodu 2021-2023. godina, Vlada KS će, između ostalog, poduzeti efektivne mjere za oporavak privrede, kao i izradu integrisane strategije razvoja Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.