NavMenu

BiH dobila Koordinacijsko tijelo za Trgovsku goru

Izvor: Energetika.ba Petak, 22.05.2020. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o imenovanju članova Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

U Koordinaciono tijelo su imenovani ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, federalna ministrica životne sredine i turizma Edita Đapo i direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u Bosni i Hercegovini Marinko Zeljko.

Koordinaciono tijelo će u cilju rješavanja pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, te provođenja odgovarajućih procedura u okviru svoje nadležnosti davati konkretna zaduženja ekspertskom i pravnom timu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi ovim otvorenim pitanjem sa Hrvatskom.

Takođe, Koordinaciono tijelo je zaduženo da osigura koordinaciju rada i postupanja nadležnih institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta, kao i lokalnih nivoa vlasti u vezi sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom spornog odlagališta, te o tome redovno izvještavati Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH.

Podsjećamo, formiranje Koordinacijskog tijela inicirano je na nedavnom sastanku ministra Košarca sa entitetskim ministricama Golić i Đapo, te članovima parlamentarne grupe "Zeleni klub", a nakon što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske odlučilo da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane "Krško".

Na sastanku je istaknuto da je stav svih nivoa vlasti u BiH da je namjera Hrvatske apsolutno neprihvatljiva, te da će se osim Koordinacijskog tijela, zahtijevati i formiranje pravnog i ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovom problematikom.

Kako saznajemo, nadležna ministarstva i institucije aktivno rade na formiranju pravnog i ekspertskog tima, čije imenovanje će se takođe naći pred Vijećem ministara BiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.