NavMenu

Uvedeno novo zanimanje u Italiji - Koja su zaduženja kovid menadžera?

Izvor: RTS Subota, 09.05.2020. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Dickie/shutterstock.com)Ilustracija
Na pijacama u Italiji uvedeno je novo zanimanje – kovid menadžer. Šta su njegovi zadaci i kako su ga građani prihvatili?

Pijace na otvorenom otvorile su se nakon dva mjeseca pauze i ova kategorija trgovaca pretrpjela je ogromne ekonomske gubitke. Za sada se prodaja ograničava samo na namirnice jer faza dva u Italiji podrazumijeva postepeno i eksperimentalno otvaranje.

Tezge moraju da budu udaljene i po dva i po metra, na pijace imaju pristup osobe kojima se prvo mjeri temperatura i moraju imati maske i rukavice koje, ukoliko nemaju, dobijaju na licu mjesta.

Od ukupno 94 normalno aktivne pijace u Milanu otvoreno je 26. Prodavci se nadaju da će se uskoro kupci vratiti i imati povjerenja u svoje stalne dobavljače. Otvaranjem pijaca uvedena je nova figura u obliku kovid menadžera.

Njegov zadatak u prethodnim danima bio je planiranje i organizacija aktivnosti. Od sada je prisutan na licu mjesta gdje kontroliše poštovanje svih propisa i mjera bezbjednosti. To je novo zanimanje nastalo u vrijeme epidemije koronavirusom. Faza dva u Italiji predvidjela je uvođenje ove nove figure koja na pijacama treba da odredi koliko osoba smije da bude prisutno na tom mjestu, broj prodavaca, broj tezgi, mjeri se distanca, raspoređuju se tezge, utvrđuju se ulasci i izlasci.

Ukratko, kovid menadžer je koordinator koji nadgleda da se na italijanskim pijacama sve obavlja kako je predviđeno propisima. On je i osoba kojoj se obraćaju trgovci ako dolazi do bilo kakvog problema, nekih kritičnih situacija, a tu su i za svaku primjedbu ili pitanje.


Na novinarska pitanja odgovaraju da oni provjeravaju da li se sve odvija po propisima, na primjer da li se prije ulaska građanima mjeri tjelesna temperatura i da li im se daje odgovarajuća maska. Provjeravaju i da li postoji propisana razdaljina među osobama, da ulični prodavci imaju ličnu zaštitu i opremu, kao i odgovarajuće materijale za socijalnu zaštitu.

Inače, prodavci nisu zadovoljni uslovima otvaranja pijaca, uvođenjem kovid menadžera i ogradama koje smatraju neprimjerenima i nadaju se da će se od 18. maja nešto promijeniti nabolje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.