NavMenu

Proizvodnja svježeg mlijeka od 2016. u padu, a izvoz raste

Izvor: Nezavisne novine Petak, 08.05.2020. 14:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)Ilustracija
I pored toga što se u posljednje četiri godine proizvodnja svježeg sirovog mlijeka smanjuje, Bosna i Hercegovina istovremeno bilježi rast izvoza i proizvodnje mliječnih proizvoda.

Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za period 2016.-2019. godina, koju je uradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pokazala je da je proizvodnja sirovog mlijeka u 2019. u odnosu na 2016. godinu manja za 58 miliona litara.

Kako se navodi, u 2016. proizvodnja sirovog mlijeka iznosila je 701.166 hiljada litara, dok je 2019. godine ta proizvodnja bila 642.820 hiljada litara.

U istom periodu, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je sa 67 mil KM, koliko je iznosio 2016. godine, na 106 mil KM, koliko je bilo u 2019. godini.

- Ukupna spoljnotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih proizvoda u 2019. iznosila je 286 mil KM, od čega je udio uvoza u ukupnom prometu iznosio 63%, a udio izvoza oko 37%. Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2019. zabilježio je rast od 17%, a izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je zabilježio znatno viši rast, i to za 20% u poređenju sa prethodnom godinom - navodi se u analizi.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, u analizi se ističe da je nepovoljno to što se i dalje uvoze visokovrijedni mliječni proizvodi, u prvom redu sirevi, maslac, voćni jogurti i slično, a da izvozimo niskovrijedne, jeftine proizvode, a najviše od toga mlijeko koje ima malu dodanu vrijednost, a samim tim i nisku cijenu.

Što se tiče proizvodnje, i dalje dominira konzumno mlijeko, čija proizvodnja bilježi konstantno povećanje, a osim toga i proizvodnja fermentisanih mliječnih proizvoda je dostigla 57.031 tonu, što je za skoro 17.000 tona više nego 2016. godine.

- Na tržištu, kada se radi o mlijeku, ništa se konkretno ne dešava. U posljednje četiri godine sve je isto, i proizvodnja, i izvoz, i sve. I dalje najviše izvozimo u Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, a i proizvodnja je tu negdje - rekao je za Nezavisne Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

On naglašava da podaci iz analize koju je uradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu tačni, da, kako on smatra, nema govora da se u BiH proizvedu 642 miliona litara mlijeka te da ta proizvodnja nije veća od 250 miliona litara.

Prema analizi, oko 250 miliona litara je otkup sirovog mlijeka u BiH, i u posljednje četiri godine bilježi rast, tako da je u 2016. otkup iznosio 243 hiljade tona, dok je u 2019. godini to bilo 261 hiljadu tona.

- Značaj mljekarskog sektora ogleda se u vrijednosti primarne proizvodnje od 300 mil KM godišnje kao i 13.000 proizvođača koji u cijelosti ili djelimično ostvaruju egzistencijalne prihode domaćinstva proizvodnjom mlijeka - ističe se u analizi.

Naglašava se da je proizvodnja mlijeka u BiH jedna od najvažnijih poljoprivrednih grana koja čini okosnicu poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.