NavMenu

Struja iz kišnih kapi - Inženjeri otkrili novi način dobijanja obnovljive energije (VIDEO)

Izvor: Energetika.ba Četvrtak, 13.02.2020. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Naumov/shutterstock.com)
Tim inženjera uspio je da otkrije način kako da iskoristi svaku kap kiše za generisanje elektriciteta. Iza uređaja, koga nazvaju "Kapljični elektro-generator" (Droplet-based electricity generator – DEG), stoje istraživači sa hongongškog Siti univerziteta.

Oni navode da je svaka kap kiše u stanju da generiše 140 volti, što je sasvim dovoljno da, za kratko vrijeme, napaja 100 malih LED sijalica. To još nije ni dovoljno, ni praktično za svakodnevnu upotrebu, ali svakako predstavlja korak u pravom smjeru kada je obnovljiva energija u pitanju.

DEG koristi "tranzistorku strukturu efekta polja", piše Engadget, koji pretvara kišu u kratke kratke "rafale" električne energije. Matrijal od koga je uređaj napravljen ima "kvazi-permanentni električni naboj", a padanje kišnih kapi aktivira protok energije.

Sljedeći korak će biti pronaći pravi način da se ova tehnologija pretvori u nešto održivo, što će ljudi moći da koriste u svojim domovima. Za sada, tehnologija nije dovoljno pouzdana da kontinuirano proizvodi i emituje, odnosno da snabdijeva uređaje elektičnom energiijom, pošto prvo mora da se napuni prije nego što ispusti novi "rafal".

A dok se to ne dogodi, uređaj bi mogao da služi kao mali, privremeni izvor energije na futurističkim termosima sa vodu ili kišobranima, predlaže Engadget.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.