NavMenu

REDAH i CRRP partneri u provedbi projekta u sklopu TEMPUS IV: Ukupna vrijednost projekta 1.128,936 EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.12.2009. 14:25
Komentari
Podeli

Projekat "Širenje ruralne mreže Zapadnog Balkana" u kojem je REDAH, preko svog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) partner, je odobren i uskoro će početi provedba projekta kroz reformu nastave (WBREN, Western Balkan Rural Extesion Network through Curriculum Reform).

U ovom projektu ukupno sudjeluju 4 fakulteta iz Engleske, Finske, Holandije i Češke, kao i 4 fakulteta i 8 neakademskih organizacija iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije. Iz BiH od fakulteta su Poljoprivredni fakulteti iz Banja Luke i Sarajeva, te Agencija za kooperaciju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke i Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu pri REDAH-u.

Glavni cilj projekta je da putem treninga, razvoja i provedbe ruralnih programa poboljša nastavu i obrazovanje u području ruralnog razvoja i to na 2 načina: putem formalnog i neformalnog obrazovanja u ovom području.

Aktivnosti će se odvijati u 4 područja:

1. Stvaranje programa modula za treninge za ruralni razvoj koji je namijenjen ne akademskim organizacijama, a rezultat će biti edukacija 12 trenera (po 3 u svakoj zemlji) i 60 polaznika (po 15 u svakoj zemlji)

2. Specijalizacija u Ruralnom razvoju je program s aktivnostima kojima bi se na poljoprivrednim fakultetima poboljšala nastava u namijenjena poljoprivrednim fakultetima, a rezultat će biti dodatna edukacija za 12 profesora (3 u svakoj zemlji) i 80 studenata (po 20 u svakoj zemlji).

3. Centra za ruralno savjetovanje, osnovali bi se centri u ovim zemljama, obučili uposlenici i nabavila potrebna oprema. U sklopu Centra bi se nastavila dalja edukacija svih aktera u ruralnom razvoju.

4. Mreža centara za ruralno savjetovanje Zapadnog Balkana ima za cilj umrežavanje i usklađivanje aktivnosti novoosnovanih centara.

Projekt će trajati 3 godine i ukupna vrijednost projekta je 1.128,936 eura, a nositelj projekta je Sveučilište Reading iz Velike Britanije, a finansiran je od strane EC.

Sudjelovanjem u ovom projektu uposleni u CRRP će se dodatno educirati i steći sposobnosti da prenesu to znanje i iskustvo na ostale sudionike u ruralnom razvoju u BiH: predstavnicima općina, kantona, entiteta, zadruga, udruženja, preduzeća koja sudjeluju u planiranju i provedbi ruralnog razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.