NavMenu

Kineske kompanije se udružuju protiv dominacije Google Play Store

Izvor: Nezavisne novine Subota, 08.02.2020. 12:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)Ilustracija
​Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo rade zajedno na platformi koja će omogućiti programerima van Kine da istovremeno ubace svoje proizvode na više prodavnica za aplikacije.

Proizvođači su se udružili u okviru Global Developer Service Alliance (GDSA) u, čini se, pokušaju da ospore međunarodnu dominaciju Google Play prodavnice.

Budući da je Google Play Store u Kini zabranjen, korisnici Androida navikli su se na preuzimanje aplikacija iz različitih izvora, od kojih mnoge održavaju proizvođači kao što su Huawei i Oppo.

Van Kine, Google Play Store i dalje dominira. Ovaj "monopol" znači da se prodavnice aplikacija trećih strana bore sa podrškom za programere na međunarodnom nivou i to bi mogla da promeni GDSA platforma.

Međunarodna dominacija koju ima Google Play Store mnogo je akutniji problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu za nuđenje Google aplikacija i usluga.

Međutim, Huawei radi na sopstvenom operativnom sistemu Harmony, i ulažu više od milijardu dolara za finansiranje razvoja, rasta korisnika i marketinga Huawei Mobile Services, alternative za Google Play usluge.

Veb stranica GDSA kaže da su njihove usluge planirane za devet zemalja i regiona, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Platforma bi programerima olakšala ubacivanje njihovih aplikacija u svaku prodavnicu istovremeno.

Rojters prenosi da je za novu platformu planirano predstavljanje u martu, ali to je možda odloženo zbog izbijanja korona virusa, piše The Verge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.