Izvor: Klix | Srijeda, 22.01.2020.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bihać dobija četiri kružna toka i pješačku zonu

Bihać (Foto: facebook.com/bihac)
Na području Bihaća u saradnji s Cestama Federacije BiH ove godine će početi izgradnja četiri kružna toka.

Kako je rekao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, novac je osiguran, tako što će dio obezbijediti Ceste FBiH, a dio će biti osiguran iz kredita. Cilj projekata je modernizacija saobraćajnica i bolja povezanost grada s ostatkom USK.

- Jedan od najznačajnijih projekata je treća traka na Ripačkom klancu. Imamo devijaciju puta 5. Korpusa s dva kružna toka kod Jablanske ulice i Robota. Ugovor je potpisan i na proljeće trebaju početi radovi - kazao je Fazlić.

Grad je izdao potrebne dozvole i sve je spremno za radove na prvoj dionici.

- Planirana je zaobilaznica od benzinske pumpe Čavkunović prema Malom Lugu. U toku su aktivnosti sa Željeznicama FBiH koje trebaju dati saglasnost. Ukoliko to ne bude riješeno, pomjerit ćemo dionicu i dio će biti u Malom Lugu. Projekt je vrijedan 2,5 mil KM - rekao je Fazlić.

Kada je riječ o kružnom toku na Kamenici, ranije su imali problema u vezi s eksproprijacijom zemljišta, ali sada je to riješeno tako da ne bude sudskih sporova. Fazlić kaže da je novac spreman.

- Finansijski najveća investicija je zaobilaznica Izačić-Kamenica u vrijednosti od 5,5 mil KM. Do sada se nije moglo raditi zbog propisa i vodozaštitne zone. Gradsko vijeće je izmijenilo odluke i stvoreni su uvjeti. Radi se na prikupljanju dokumentacije i eksproprijaciji. Sredstva su osigurana - rekao je.

Na kraju, tu je i rekonstrukcija Ulice dr Irfana Ljubijankića od centra grada do mosta Klokot. Tu je predviđen i kružni tok na raskrsnici prema tržnim centrima Bingo i FIS, kao i pješačka zona koju će graditi ove godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.