NavMenu

Ruske vlasti privode kraju pripreme za nastavak prodaje udjela u državnim kompanijama: Novi talas privatizacije

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 26.11.2009. 08:33
Komentari
Podeli

Ruske vlasti su spremne da obnove privatizaciju i planiraju prodaju državne imovine vrijedne 50 do 100 milijardi rubalja, odnosno između 1,16 milijardi i 3,2 milijarde eura godišnje u naredne tri godine.

Neimenovani Vladin funkcioner izjavio je da se već u idućoj godini očekuje da od prodaje preduzeća Vlada uprihoduje oko 77 milijardi rubalja, odnosno 1,79 milijardi eura.

Programom privatizacije, koji će vlada premijera Vladimira Putina razmotriti ove sedmice, obuhvaćeno je 250 državnih namjenskih preduzeća i 449 akcionarskih društava, među kojima je petnaestak strateških kompanija, čiju prodaju predsjednik države mora da odobri posebnim ukazom.

Prvobitno je program privatizacije bio daleko skromniji, uz predviđene deset puta manje prihode, ali se Vlada sa razvojem globalne ekonomske krize suočila s "rupom" u budžetu za 2010. godnu od tri biliona rubalja, tako da je bila prinuđena da potraži dopunske izvore novca kroz ponovno pokretanje privatizacije. Kriza je, sem toga, dodatno povećala i bez toga veliki udio države u ekonomiji, tako da je vlast obećala da će postepeno prenositi preduzeća u privatne ruke kako bi se povećala njihova efikasnost.

Na listi strateških preduzeća predviđenih za prodaju je 13,1 odsto akcija najveće ruske osiguravajuće kompanije "Rosgosstrakh" i paket od 25 odsto minus jedne akcije brodske kompanije "Sovcomflot", kao i pet parobrodskih kompanija, četiri luke i tri aerodroma.

U idućoj godini Rusija, međutim, ne namjerava da se oslobodi akcija "nacionanih šampiona", odnosno najvećih državnih kompanija, tako da na listi za privatizaciju nema ni državnih banaka, ni željeznice niti petrolejskih kompanija. Među najvećim kompanijama, čiji bi paketi akcija mogli biti prodati 2010. godine, izvor u ruskoj vladi je naveo proizovđača struje TGC-5 i kompaniju "SG-Trans" - ruskog lidera u sektoru transporta i skladištenja tečnog gasa.

"Smatram da će se za većinu ovih preduzeća naći kupci, prije svega, među subjektima Ruske Federacije i među velikim ruskim kompanijama", rekao je izvor u Vladi Rusije.

Sudeći prema ranijim najavama, privatizacija u Rusiji mogla bi da izazove veliko interesovanje i van granica te zemlje. Predstavnik Asocijacije njemačke industrije Klaus Mangold izjavio je u oktobru, nakon sastanka čelnika njemačkih kompanija s Putinom, da su najveće kompanije iz Njemačke veoma zainteresovane za nove projekte privatizacije u Rusiji. Među kompanijama koje su iskazale interes za ruska državna preduzeća su i giganti poput "Siemensa", "Volkswagena", "ThyssenKruppa" i Commerzbanka.

Da Rusiju u prvoj polovini 2010. godine očekuje veliki interes stranih investitora, vjeruje i direktor švajcarske banke UBS u Rusiji Stiv Mihan.

"Veliko interesovanje stranih investitora očekujem odmah pošto se jasno definišu prava akcionara. Potrebno je precizno odrediti odnose između ruskih i stranih investitora, vrstu kontrole i prava akcionara", rekao je Mihan i dodao da su propisi dobri, ali su više puta mijenjani tako da su neophodna precizna objašnjenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.