NavMenu

Gas iz Turskog toka u Srbiji u drugoj polovini 2020.

Izvor: Tanjug Subota, 04.01.2020. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najvjerovatnije u oktobru, kada počinje slijedeća gasna sezona, najavio je ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cijevi duž gasovoda u Srbiji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe mjerne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbijedi punu funkciju gasovoda.

Antić očekuje da kompresorska stanica kod Žabara bude gotova u drugoj polovini godine.

Objasnio je da će tako po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji biti obezbijeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evrpskih gasnih skladišta.

- Kao što smo planirali, prošle godine završili smo polaganje cijevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Riječ je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru položeno je bilo 403 kilometra cijevi - naveo je on.

Kako kaže, malo ko je u to vjerovao, ali je sve realizovano zahvaljujući dobroj organizaciji i uz učešće velikog broja srpskih kompanija.

- Srbija je spremna. Zbog kašnjenja u Bugarskoj sa početkom radova, očekuje se da će oni radove završiti polovinom godine. Tako da se očekuje da u drugoj polovini godine odnosno od početka slijedeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, krenu prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju.

Dodaje da će Mađarska dobiti taj gas nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

Srpski ministar ističe da će 2020. biti godina velikih investicija u energetskom i rudarskom sektoru i da očekuje snažnu investicionu politiku EPS-a, koji nastavlja započete projekte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.