NavMenu

Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci 2019. ostvarila prihod od 541 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 30.10.2019. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Atlantic Grupa)
Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 541 mil EUR, što u odnosu na isto razdoblje 2018. predstavlja rast od 3,2%. Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 60,4 mil EUR i veća je za 8,3%, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 47,1 mil EUR i veća je za 11,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Poslovanje Atlantic Grupe u prvih devet mjeseci obilježio je nastavak rasta prihoda i profitabilnosti u većini poslovnih segmenata i tržišta. Nastavili smo, takođe, sa strategijom dezinvestiranja non-core djelatnosti izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, jačajući istovremeno fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost. To uključuje i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal i razvoj distribucije kao važne poluge rasta poslovanja, kao i spajanja i preuzimanja. U tom smislu je pojačana i Uprava kompanije i sada broji šest članova. Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat, pa smo u prvih devet mjeseci imali i istorijski rekordne vrijednosti akcija, ali i rekordni iznos dividende - komentarisao je predsjednik Uprave Emil Tedeski.

Najviše rasli argeta i pića, a kafa ima najveće učešće u ukupnim prihodima

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticala Strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 9,3% i Pića s rastom od 4,8%. Sa 110,3 mil EUR prihoda od prodaje koji čine 20,4% učešća u ukupnim prihodima, Kafa se ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U distributivnom poslovanju najznačajniji rast od 8,5% ostvarilo je tržište Hrvatske, a slijedi Slovenija s rastom od 4,7%. Kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja potvrđuje se i potpisivanjem novih distributivnih ugovora početkom godine u Makedoniji, koji postižu izvrsne rezultate. U ukupnoj prodaji, sopstveni brendovi čine 64,9%, brendovi principala 26,8%, a apotekarski lanac Farmacia učestvuje u ukupnim prihodima sa 8,3%, navodi se u saopštenju kompanije.

Razvoj distribucije i roboti u novom logističko-distributivnom centru

Poslije odličnih rezultata ostvarenih prošle godine širenjem distributivnog portfolija u regionu, novi distributivni ugovori potpisani početkom godine u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja. Krajem marta Atlantic Grupa je otvorila i novi, savremeno opremljeni logističko-distributivni centar kraj Velike Gorice, kojim obezbjedjuje adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucije. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, sa mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama. U istom skladištu su implementirani i pušteni u rad visoko sofisticirani logistički roboti kompanije Gideon.

Istovremeno, potpunim izlaskom iz sportske prehrane nastavljen je proces dezinvestiranja ne-strateških poslovnih operacija. Početkom aprila Atlantic Grupa je sa kompanijom Genuport Trade Gmbh iz Hamburga sklopila ugovor o prodaji kompanije Tripoint s brendovima Multipower, Champ i Multaben.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.