NavMenu

Porodična firma Krokoline iz Beograda predstavila dječiju modnu liniju na sajmu u Londonu

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.09.2019. 10:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Krokoline)Ilustracija
Sajam "Pure London" u Velikoj Britaniji bio je dobra prilika za srpske tekstilce da pokažu šta znaju i umiju. Uz pomoć Privredne komore Srbije i švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) među ovogodišnjim učesnicima iz Srbije, bila je i porodična firma Krokoline iz Beograda koja se bavi proizvodnjom dječje garderobe.

Za ovaj sajam, koji je održan krajem jula, firma Krokoline je pripremila potpuno novu kolekciju, koja je djelimično predstavljena i domaćem tržištu a reakcije na kolekciju su bile - na obostrano zadovoljstvo.

Branislava Vrbica dizajnerka i direktorka ove firme za eKapiju kaže da su i ostale firme učesnice kao što su Boa i Amibo iz Arilja, uz Krokoline, ostavile odličan utisak u Londonu, a da je srpska roba bila posebno zapažena među posjetiocima.

- Izlagači iz Srbije su po drugi put izlagali na ovom sajmu, tako da smo kao proizvođači još nepoznati ovom tržištu. Ali to nimalo nije umanjilo našu prezentaciju niti reakciju posjetilaca, koji su oduševljeno reagovali na dizajn, dezene i kvalitet izrade srpske robe – govori Vrbica.

Kako kaže, sajam u Lodonu, je dobra prilika da srpski rad i proizvode pohvale i neka najveća imena u modnoj industriji.

- Po meni, apsolutno svaka firma u Srbiji koja se iole ozbiljno bavi tekstilom, mora da nađe način da ode na neki od sajmova, da li u studijsku posjetu ili kao izlagač. Potrebno je da se vidi šta i kako ljudi u svijetu rade i da se duh svjetske mode, naročito dječije, donese u Srbiju. Van našeg područja, u Evropi, a i šire, pamučna haljinica je nešto što nosi svaka djevojčica, a ne šljokice, poliesterski kič sumnjivog porijekla koji je u posljednjih pet godina preplavio domaće tržište – kaže Vrbica.

Odlazak srpskih tekstilaca potpomogli su Privredna komora Srbije i program SIPPO, uz čiju podršku i edukativne marketing radionice, firme iz Srbije su spremno otišle u London.

Od kože do haljinica

Priča porodične firme Krokoline počinje 1999. godine. Prvobitna djelatnost firme su bili ručno izrađeni predmeti od kože. Međutim, sticajem okolnosti 2008. godine, uz nesebičnu pomoć porodice, vođena svojim dječjim snom, Branislava Vrbica pravi prve uzorke haljinica za djevojčice.

- Sve ono što sam radila, od početka pa do danas, rezultat je velike predanosti radu, učenju i ogromnom odricanju. Uspjeh, ako se to može tako nazvati, je došao postepeno. Nisam htjela da odustanem od svojih snova zato što se stvari ne odvijaju brže. Naprotiv, znala sam da je to ispravan put i da zrno po zrno uvijek daju pogaču.

Kako kaže, na putu do ostvarenja sna je bilo i dosta tzv. "početničkih" problema, ali želja da pravi lijepe haljinice za djevojčice bila je jača od bilo kog problema.

(Foto: Krokoline)
- O poslu gotovo da ništa nisam znala, ali sam zato žudjela da naučim svaki njegov segment. Sve je rađeno u stanu, a šabloni su vađeni iz Burdi, i nisu bili prilagođeni serijskoj proizvodnji. Kupovala sam po dvadesetak metara materijala, a šivare koje imaju od 10 do 15 šivača su mi šile po dvadesetak haljinica različitih dezena i veličina. Zaista nije bilo lako. Najveća inspiracija mi je uvijek bila i ostala moja ćerka, a to se može vidjeti i po ponudi naših proizvoda. To su prvo bile haljinice samo za svečane prilike za jednogodišnje i dvogodišnje djevojčice, a sada, poslije jedanaest godina, mi stvaramo savršenu garderobu za djevojčice svih uzrasta – govori za naš portal Vrbica.


Pored haljinica, Kroko danas proizvodi majice, suknjice, kišne mantiliće, kaputiće, trenerke za djevojčice, a proizvodi ove firme mogu se naći na teritoriji cijele Srbije, djelimično Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Zahvaljujući dobrim saradnicima, što bi popularno rekli "timu", uspijevamo da iz sezone u sezonu budemo drugačiji i bolji, što ponekad zna da bude teret, jer sebi iznova postavljamo nove izazove. Ali, povratne informacije od kupaca su nam najbolja potvrda da dobro radimo i da treba da nastavimo našu priču - kaže Vrbica.

Uvoz sirovina poskupljuje cijenu

Kada je u pitanju domaća, ali i strana konkurencija, Vrbica kaže da, osim toga što su domaći proizvođači konkurenti jedni drugima, srpski tekstilci se susreću i sa svjetski poznatim brendovima kojima moraju da pariraju. Dodatno, uvoz sirovina "diže" cijenu proizvoda što im otežava prodaju među sprskim kupcima.

- Na veliku žalost, kao domaći proizvođači nemamo niti jednu povlasticu ili beneficiju, već konstantno imamo nove i nove namete. To su prije svega neka pravila koja je propisala država, a kojima ne podliježu inostrane firme. Svjesni smo mi da je to zbog otvaranja vrata velikim brendovima da dođu na naše tržište, ali nije nam jasno kako bolje uslove od nas imaju čak i oni koji trguju robom sumnjivog porijekla i uvoze je nelegalnim putevima.

Većinu sirovina moramo da uvozimo i na taj način poskupljujemo dodatno proizvod i teško možemo da budemo konkurentni sa cijenama inostranoj robi koja je lošijeg kvaliteta, ali je domaći kupac zbog slabe platežne moći prije kupuje – ističe Vrbica.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.