NavMenu

Norveški grad Bodo evropska prestonica kulture za 2024. - Banjaluka i Mostar ostali bez naslova

Izvor: eKapija Srijeda, 25.09.2019. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: terimakasih/Pixabay)
Nakon dvodnevnog sastanka u Briselu, predsjedavajući stručnog vijeća evropskih prestonica kulture objavio je danas preporuku za grad Bodo za naslov evropske prestonice kulture za 2024. godinu iz zemalja EFTA/EEA, zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Pokrenut 1985. godine, program Evropske prestonice kulture prerastao je u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi i jednu od najvažnijih aktivnosti EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Cilj šeme je relevantniji nego ikad: pružiti Evropljanima prilike da nauče više o kulturama jedni od drugih, da uživaju u svojoj zajedničkoj istoriji i vrijednostima te iskuse osjećaj pripadnosti istoj zajednici.

- U 2024. godini ćemo opet imati evropsku prestonicu kulture izvan Evropske unije. Nakon Novog Sada 2021. godine, red je da Bodo bude u središtu pažnje godinu dana. Uvjeren sam da će grad i regija iskoristiti ovu priliku za jačanje svojih kulturnih i drugih veza s Evropskom unijom. Nadam se da će i ovaj naslov takođe potaknuti kulturnu živost i ambicije grada, donijeti kulturu i kulturnu baštinu u samo središte njegovih različitih zajednica i promovirati interkulturalni dijalog u regiji. Posjetitelji iz cijele Evrope i šire moći će otkriti grad i njegova kulturna dobra, ali i cijeniti raznolikost kultura na našem kontinentu. Siguran sam da će Bodo ostvariti dugoročne kulturne, ekonomske i socijalne koristi koje sa sobom nosi naslov evropske prijestolnice kulture - istakao je Tibor Navracsics, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Banjaluka i Mostar u užem izboru

U skladu s Odlukom Evropskog parlamenta i Savjeta o djelovanju Unije evropskih prestonica kulture, u 2024. godini su planirane tri evropske prestonice kulture: jedna u Estoniji, jedna u Austriji i jedna u zemljama EFTA/EEA, zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU-u, a koje učestvuju u aktuelnom programu Kreativna Evropa.

Kriterijum za odabir predviđaju da gradovi trebaju pripremiti kulturni program sa snažnom evropskom dimenzijom, koji potiče učešće aktera grada, kao i njegovih različitih naselja i privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Evrope. Program mora imati trajan utjecaj i doprinijeti dugoročnom razvoju grada. Gradovi također moraju pokazati da imaju podršku relevantnih javnih lokalnih vlasti i sposobnost realizacije projekta.

Što se tiče konkurencije između gradova u zemljama EFTA/EEA, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, Komisija je objavila poziv za podnošenje prijava gradova u septembru 2017. godine. Poziv je bio otvoren za gradove u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Islandu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Norveškoj.

Poziv nije bio otvoren za gradove u Srbiji, jer će Novi Sad u Srbiji biti domaćin manifestacije 2021. godine. Pet gradova prijavilo se za prvi krug: Banja Luka, Bodo, Mostar, Srebrenica i Tirana. Sastanak predizbornog kruga održan je u Briselu 21. do 22. novembra 2018. godine, kada su u uži izbor ušla tri grada (Banja Luka, Bodo i Mostar). Imali su vremena do 23. avgusta 2019. godine da ispune svoje prijave, a zatim su pozvani na završni krug izbora u Briselu 24. septembra.

Prijave je razmatralo vijeće sastavljeno od 10 nezavisnih stručnjaka koje su imenovale institucije i tijela EU (Evropski parlament, Vijeće, Komisija i Odbor regija).

Sastanak za završni krug izbora za takmičenje u Estoniji održan je u Talinu 28. avgusta (kada je preporuka data za Tartu), dok će se sastanak za završni krug za takmičenje u Austriji održati u Beču 10. i 12. novembra 2019. godine.

Nakon gradova Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska) ove godine, Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) su evropske prestonice kulture za 2020. godinu, Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunija) i Novi Sad (Srbija) za 2021. godinu, Kaunas (Litvanija) i Esch-sur-Alzette (Luksemburg) 2022. i Veszprém (Mađarska) za 2023. godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.