Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 20.08.2019.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Polovina "guglanja" ne završi klikom ni na jedan link

Google je najmoćnija i najposjećenija internet pretraga na svijetu - to znamo odavno, a to je sada još jednom potvrđeno kroz podatke marketinške analitičarske kuće Jumpshot koja se bavi istraživanjem navika korisnika veba.

Ta kompanija, između ostalog, mjeri "klikove" na internet stranicama i iz tih podataka je u stanju da iščitata veoma zanimljive statističke podatke.

Prema njima, od svih internet pretraživanja (podaci se odnose na SAD), na Googleove platforme otpada čak 94%.

Manje udjele drže servisi Google Maps i YouTube, oko 20% svih internet upita za pretraživanje obavlja se putem pretrage slika - Google Images, dok se velika većina, gotovo 70% svih pretraživanja obavlja putem osnovne Googleove pretrage.

Međutim, podaci pokazuju da više od polovine ovakvih pretraga ne rezultira klikom ni na jedan rezultat pretraživanja.

Takva situacija prvi put je zabilježena u junu ove godine, kada je udio pretraživanja koja nisu rezultirala klikom na linkove premašio 50%. Oko 45% pretraživanja na kraju završi klikom na neki od linkova u rezultatima, dok se na oglase klika u oko 4,4% slučajeva.

Riječ je o ukupnim statistikama, ali kada se one podijele na mobilno i desktop pretraživanje slika je značajno drugačija: na desktopu bez klika ostane tek oko 33% "guglanja", dok je na mobilnim uređajima taj procenat blizu 62%.

Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi - na telefonu obično nešto "izguglamo" na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.