NavMenu

Drugi dan 4. međunarodnih poslovnih susreta u Sarajevu: Ponuđeni poslovi u Rusiji i Bjelorusiji

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 16.09.2009. 09:17
Komentari
Podeli

Konzorcij kompanija na čelu s "BK grupom" planira iduće godine početak izgradnje objekata u Rusiji i Bjelorusiji vrijednih 25,5 milijardi eura, a kompanije iz regiona, uključujući i BiH, pozivao je da učestvuju u projektima kao izvođači radova ili suinvestitori.

Ovo je 15.09.2009. godine tokom drugog dana 4. međunarodnih susreta predstavnika vlada i poslovnih ljudi u Sarajevu kazao Tihomir Simić, predstavnik "BK grupe", koja je u vlasništvu srbijanskog biznismena Bogoljuba Karića.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine formirati konzorcij firmi iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Engleske, a već početkom naredne godine krenuti s radovima. Pokušaćemo da u jugoistočnoj Evropi angažujemo građevinsku operativu, koja posjeduje kvalitet i ima interes za učestvovanje u ovakvim projektima, kao i prateću građevinsku industriju", istakao je Simić.

Naveo je da je riječ o projektima u Minsku, od kojih će jedan biti izgradnja zgrade od 42 sprata, u kojoj će biti smještena nacionalna biblioteka, šoping-centri i poslovni prostori. Tvrdi da je za ovaj kao i još nekoliko projekata u glavnom gradu Bjelorusije dobijena saglasnost predsjednika te zemlje Aleksandra Lukašenka.

Projekat u Rusiji vrijedan je 12 milijardi eura, a podrazumijeva izgradnju multifunkcionalnog kompleksa.

"Nudimo svima u BiH koji u ovim projektima vide šansu ne samo angažovanje u izvođenju radova, nego i partnerstvo i suinvestitorsku poziciju", naglasio je Simić.

Poslovni skup u Sarajevu, koji je i juče kao i u ponedjeljak obilježilo odsustvo domaćih privrednika, protekao je u znaku prezentacija federalnih ministarstva, koje prvobitno nisu bile predviđene ali su održane na poziv organizatora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.