NavMenu

Evropski gradovi sve češće pretvaraju saobraćajnice u pješačke zone - Trend predstavljen i u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 10.07.2019. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ipek Morel/shutterstock.com)Ilustracija
U evropskim gradovima sve je prisutniji trend izmještanja saobraćaja iz urbanih sredina i pretvaranja saobraćajnica u pješačke zone, navedeno je na seminaru o održivoj urbanoj mobilnosti danas u Sarajevu.

Na seminaru koji je održan u okviru projekta "Podrška jedinicama lokalne samouprave u FBiH i RS u promociji održive mobilnosti" predstavnicima saveza opština i gradova oba entiteta predstavljen je koncept Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra u više od 2.000 gradova i u više od 50 država svijeta.

Sean Carroll iz Sekretarijata Evropske sedmice mobilnosti izjavio je da ljudi žele da žive u gradovima koji imaju više prostora za ljude, a manje za automobile.

Istakao je da su donedavno u većini evropskih gradova privatni automobili bili dominantan oblik transporta, što se negativno odražavalo na kvalitet zraka, nedostatak prostora i bezbjednost - posebno za djecu, prenosi startibih.ba.

- Sedmica mobilnosti od nas traži da preispitamo na koji način se krećemo u gradovima i kako to možemo unaprijediti, bez demoniziranja korištenja automobila već ukazujući da postoje i drugi načini koji su zdraviji i manje skupi - rekao je Carroll.

Opštine i gradovi mogu prijaviti učešće u Evropskoj sedmici mobilnosti putem interneta, a ono uključuje provođenje trajnih mjera koje građane potiču da se preorjentišu na održive oblike transporta.

Evropska sedmica mobilnosti ove godine ima fokus na bezbjedno pješačenje i vožnju bicikla, te korisnost koje takav vid kretanja može imati na zdravlje, životnu sredinu i troškove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.